Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

01-08-18

Het jaar van de arend Rick Van der Made

index (49).png


Het jaar van de arend

Rick Van der Made

Uitgeverij Heimdall, 2018 63 p. : illustraties, foto's

ISBN9789491883903 (hardback

PoëziebundelsAutobiografische literatuur

Het jaar van de arend is de derde dichtbundel van Rick van der Made (Breda, 1968). Het werk is een combinatie van verhalen en poëzie met oogverblindende foto's van onder meer René Zuiderveld en Jan van Breda. Eerder publiceerde Van der Made het veelgeprezen boek Cévek (2013) en de dichtbundels Wereldreiziger (2015) en Memoires van Huisman (2016). 'Het jaar van de arend is een zeer persoonlijk boek waarin dichter Rick van der Made laat zien hoe niet alleen gedichten duiding kunnen krijgen door verhalen, maar ook hoe poëzie duiding kan geven aan het leven.' -

De auteur vertelt op luchtig-grappige wijze een jaar uit zijn leven waarin heden en verleden op knappe wijze met elkaar worden verweven en aldus een mooi (en teder) beeld over de (opgroeiende) homoseksueel geschetst wordt.Van der Made (Breda, 1968) groeide op in een katholiek, Brabants gezin waarvan de moeder een uitgetreden non was, wier uitbundigheid en levenslust steeds vaker last kregen van zware depressies. Van de vier kinderen van het gezin zijn er drie homoseksueel. De enige heteroseksuele zus trouwt met een Koerdische intellectueel die eind jaren tachtig uit Turkije heeft moeten vluchten.

Vluchten” en “thuiskomen” zijn favoriete thema’s van Van der Made wiens moeder in de Tweede Wereldoorlog Nederland heeft moeten ontvluchten en wiens vriend een Armeens-Syrische vluchteling uit Aleppo is, die het in Nederland uitstekend doet en hier gelukkig is. Van der Made is een gedreven verteller die de lezer even gemakkelijk meeneemt naar Tel Aviv en Agadir als naar het Brabantse platteland.

Het jaar van de arend is een eerbetoon van de schrijver aan de liefde. Liefde voor een liefhebbende en tolerante familie, voor dierbare vrienden, voor een tolerante samenleving.

Prachtige en noodzakelijke literatuur in deze steeds harder worder samenleving!

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.