Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

26-07-18

Lannoo's autoboek Cuba de mooiste routes en regio's

index (21).png


 

Lannoo's autoboek Cuba

de mooiste routes en regio's

Auteur: Martina Miethig Taal: Nederlands

 

Martina Miethig

Uitgever: Lannoo

9789401450232 2018 280 pagina'sLannoo's Cuba Cuba (Spaans: República de Cuba), is een land in het Caribisch Gebied, bestaande uit het eiland Cuba, Isla de la Juventud en ruim 4000 kleinere eilanden. Cuba wordt in het noorden begrensd door de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan, in het oosten door de Windward Passage, in het zuiden door de Caribische Zee en in het westen door de Straat Yucatan.

 

Het land is sinds de revolutie van 1959 officieel een communistische staat en wordt sinds april 2018 bestuurd door Miguel Diaz-Canel, secretaris-generaal van de Communistische Partij van Cuba. Het land is opgedeeld in vijftien provincies en één speciale gemeente: het eiland Isla de la Juventud.

Toerisme is belangrijk voor de economie en vormt de derde grootste bron van buitenlandse deviezen. De belangrijkste twee toeristische kernen zijn Varadero en Guardalavaca. Varadero is gebouwd op een 20 km lang schiereiland met een breedte tussen de 0,5 en 2,29 km en is een van de grootste badplaatsen van het Caribisch gebied. Hier staan de meest luxueuze hotels van het land. Het gebied was tot februari 2008 praktisch afgesloten van de gewone Cubaan. De Cubanen die er werken hebben het veel beter dan de gewone Cubanen (onder andere door fooien in harde deviezen).

 

Havana ligt op 150 km van Varadero en naast de vaste dagelijkse busdiensten worden er ook georganiseerde uitstappen van Varadero naar Havana aangeboden. In de hoofdstad zijn er ook zeer goede hotels en de stad is goed afgestemd op het ontvangen van de toeristen. De andere belangrijke steden hebben ook wel accommodaties maar zijn minder goed georganiseerd om toeristen te ontvangen. Het comfortniveau van de hotels ligt er meestal lager.

 

Voor excursies zijn de beschermde natuurgebieden leerrijk en aantrekkelijk.

 

Er zijn verschillende mogelijkheden om in het land rond te reizen. In de grotere centra kan men terecht voor busreizen. Een taxi of huurauto behoort tot de mogelijkheden en om langere afstanden te overbruggen kan men terecht bij de binnenlandse vliegtuigmaatschappijen.

 

De toeristische sector is haast helemaal in handen van de overheid. Toch zijn er ook mogelijkheden om bij Cubanen thuis te overnachten: in casas particulares, vergelijkbaar met een b&b. Daarnaast zijn er Cubanen die een vergunning hebben om in huis een klein restaurantje uit te baten: een paladar. Onder onafhankelijke toeristen blijft Cuba daarom een populaire bestemming. Rugzaktoerisme is in Cuba moeilijker: liften is bijna onmogelijk door een gebrek aan vervoer. Uiteraard kan je ook een auto huren.

Autoboeken 'on the road' zijn praktische gidsen om een land of regio met de auto te verkennen. Ze bevatten uitgestippelde routes met informatie over reistijd, restaurants, hotels en bezienswaardigheden onderweg. Je kunt de voorgestelde routes overnemen of ze naar eigen wens met elkaar combineren.

Autoboek van Lannoo Cuba, uit het Duits vertaald, is met 162 kleurenfoto's en 20 overzichtskaarten in kleur verlucht. Het start met 10 hoogtepunten, verdeeld over het eiland. De reisgids biedt een route van drie weken en 2100 km (zonder uitstapjes) en waarbij ook tijd is voor een- of tweedaagse tussenstops in badplaatsen of interessante steden. Naast de gedetailleerde dagetappes beschrijft de gids tevens negen belangrijke regio's zoals Havana, Varadero, Trinidad en rondom Sierra Maestra. De praktische informatie bevat ook een woordenlijst. Achterin een zeer kort overzicht van de geschiedenis plus een index op plaatsnamen en trefwoorden. Een van de betere reisgidsen voor een veeleisende reiziger.

André Oyen

20:15 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.