Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

13-07-18

Zondag dus Samen sterke verhalen vertellen

9200000092586177.jpg


Zondag dus

Samen sterke verhalen vertellen

Auteur: Diane Broeckhoven

Uitgever: Vrijdag, UitgeverijAuteur: Diane Broeckhoven Fikry El Azzouzi

Co-auteur: Fikry El Azzouzi Ruth Lasters Louis van Dievel David Troch Siska Goeminne

Paperback 9789460016684 mei 2018

Ik zag ondertitels in de lucht. Het leek of de lucht één groot scherm was vol zinnen uit films.

Wablieftboeken zijn vlotte boeken in duidelijke taal voor volwassen beginnende lezers. De boeken zijn boeiend, spannend, ontroerend, interessant... En geschreven door bekende auteurs.

Ben je slechtziend? Gaat lezen om een of andere reden moeilijk? Dan kan je ook luisteren naar de Wablieft-boeken. Van alle Wablieft-boeken bestaat een luisterboek. Wablieft werkt hiervoor samen met de Luisterpuntbibliotheek.

Iedereen heeft recht op sterke verhalen. Ook minder geoefende lezers. Daarom maakten Wablieft en het Lezerscollectief deze schitterende bundel. Hierin staan acht kortverhalen in duidelijke taal. Het zijn spannende, boeiende en grappige teksten van topauteurs. Na elk verhaal volgt een mooi gedicht.

Dichter en professor psychologie Jan Lauwereyns lanceerde begin 2014 het Lezerscollectief, geïnspireerd door het Britse The Reader Organisation. ‘Ik besefte dat de kracht van literatuur zoals ik die zelf ervaren had, ook betekenisvol kon zijn voor anderen. Dat goede boeken mensen konden helpen om het leven te begrijpen en beslissingen te nemen.’ In dat besef richtte Dr. Jane Davis tien jaar geleden The Reader Organisation op. Meer dan 300 leesgroepen werken in Groot-Brittannië samen met sociaal-culturele organisaties, onderwijs, bibliotheken, ziekenhuizen, gevangenissen en zelfs met het personeel van de supermarktketen Tesco. En nu pakt het Vlaamse Lezerscollectief uit met een bloemlezing ‘Sterke verhalen’ in eenvoudige taal om samen te lezen.

Diane Broeckhoven opent de bundel met een 'sterk' verhaal dat helemaal haar unieke stijl vertegenwoordigt in een mix van ernst en fijne humor. Fikry El Azzouzi toont zich ook nu nu weer een rasechte verteller en hij brengt een verhaal waar de ironie en tragiek van af druipt.

Ruth Lasters heeft een heel origineel 'sterk' verhaal over angst voor lezen in publiek, en de bevrijdende filmondertitels in cinema Albatros!

David Troch, kende ik tot nu toe alleen van zijn prachtige poëzie, maar ook met charmant proza zoals'Mademoiselle soleil' zal hij veel lezers weten te charmeren!

Siska Goeminne bregt wat tederheid en romantiek , gemixt met een klein vleugje humor over liefde in de herfst van het leven.

Louis van Dievel verwent de lezers in zijn eigen huisstijl met een sublieme monoloog die bijtende maar ook grappig is!

Emy Koopman brengt het meest eigenzinnige verhaal over de soms vreemde wensen van mensen.

Erik Vlaminck sluit het prozagedeelte af met een nieuwe versie van een tekst die hij eigenlijk voor monoloogtheater schreef, maar ook als kortverhaal slaat het in al zijn eenvoud en met zijn volkse accenten, even hard in als die bom uit 1940 .

De sterke verhalen uit het proza worden mooi afgewisseld met alven sterke poëzie van Hans Andreus, Frank Adam, Toon Tellegen, Jan van Nijlen en AnnieM. G. Schmidt.

Schitterende literatuur om samen te lezen of naar te luisteren en om eindeloos van te genieten.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.