Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

11-07-18

Ru de Groen – Een dagje in de stad

9200000091266229.jpg


 

Ru de Groen – Een dagje in de stad

Van Oorschot, Amsterdam. 110 blz. € 18,99. 9789028280854

Geen trap,’ zei Anna. ‘Een huis zonder trap.’ ‘Goed gezien,’ zei Mimi. ‘Een huis zonder trap, maar wel met iets anders.’ ‘Wat dan?’ vroeg Anna. ‘Appeltaart.’ ‘Lekker,’ zei Anna. ‘Appeltaart.’

Seksueel misbruik wordt in deze roman verbonden aan stiekeme religieuze schijnheiligheid.

Zowel Jaap als Anna worden door hun vader ("de boer") seksueel misbruikt. Wanneer Jaap ziet dat zijn vader zijn zusje in de schuur misbruikt, pakt hij een schop en slaat zijn vader (dood? dat wordt nergens expliciet vermeld) .

Op vrijdagavond 30 januari 1953, twee dagen voordat Nederland voor een tragische ramp wordt getroffen, staan de twee angstige kinderen op de stoep van Stoffer Picavet in Rotterdam, de van het zwaar gelovige Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee verbannen, oom . De man had ooit, als een van zijn vele korte affaires, een relatie gehad met de vrouw van de plaatselijke predikant en werd sindsdien weggezet als ‘Lucifer in eigen persoon’. Voor boer Willeboord kwamen de avonturen van zijn zwager niet goed uit, want hij wilde geen ‘zondaren’ in de familie, zeker niet nu hij gemeenteraadslid wilde worden.

Als Stoffer Picavet ze, na enige twijfel, herkent en binnenlaat, ontdekt hij niet veel later dat de jongen met zijn zusje op de vlucht is voor een gruwelijk drama. Picavet biedt hun een bed en besluit de kinderen ook een mooie dag in de stad te bezorgen: een bezoekje aan het Feyenoord-stadion, samen naar Blijdorp om de pinguïns te zien. Niemand is zich dan nog bewust van het naderend onheil dat hen bedreigt. Het is overrompelen eenvoudig geschreven roman over liefde, religie, familiebanden, incest en verantwoordelijkheid tegen de achtergrond van een allesvernietigende natuurramp.

De Groen weet ondanks de beperktheid van zijn novelle de sfeer en de mentaliteit van die na-oorlogse periode doeltreffend neer te zetten.

Het serieuze thema en de even ingehouden als geladen stijl, die al in de titel aanwezig is, samen met de bewust ingebrachte oubolligheid, die de jaren vijftig toch al zo aankleeft, maken het geheel nog beklijvender. Ook de voortdurende onzekerheid die alle personages op hun eigen manier plaagt over de gevolgen van Jaap’s daad van van wanhoop weegt zwaar op het geheel.

Jaap wil zijn verantwoordelijkheid nemen door terug te gaan naar Goeree. Hij wil zijn daad onder ogen zien. Tijdens de autoreis ziet Stoffer dat moedige standpunt van zijn neefje in en besluit zelf ook zijn 'geheim' uit het verleden ook onder ogen te zien.

Boven het verhaal hangt ook nog steeds de dreiging van het natuurgeweld: de watersnoodramp is op komst.

Deze kleine roman heeft veertien korte hoofdstukken met een titel die bijna altijd uit één woord bestaat: Bezoek, Bitter, Appeltaart, Schoon schip.

De hoofdtitel suggereert dat er een gezellige familiedag wordt beschreven. Maar dat is dus ironie. Want het gaat wel om een ernstig vergrijp van seksueel misbruik en de gevolgen daarvan.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.