Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

07-07-18

Jasper van der Veen De Kim-dynastie

9200000085063120.jpg


https://www.youtube.com/watch?v=EHc5R1DUXFM

https://www.youtube.com/watch?v=r4BL2C5OQ_Q

Jasper van der Veen

De Kim-dynastieISBN 9789028280250

22,50

Wat de wereldvreemde Noord-Koreanen in China zien, maakt vaak diepe indruk. Er is een overvloed aan voedsel en drinken en veel Noord-Koreanen beseffen dat ze gun hele leven zijn voorgelogen door het regime, waardoor ze soms besluiten alsnog te vluchten.

Casper van der Veen studeerde af als historicus en werkt sinds 2013 als journalist. Hij schrijft onder meer voor NRC, OneWorld, Literair Nederland en De Correspondent. Hij is gespecialiseerd in Rusland, Noord-Korea en conflictgebieden. Als Noord-Koreadeskundige is hij onder meer te gast geweest bij o.a. Al Jazeera, Jinek, BNR en EenVandaag. Op zijn website www.nieuwsuitnoordkorea.nl schrijft hij nieuwsverslagen en analyses analysen van actuele ontwikkelingen in Noord Korea. Onlangs verscheen zijn boek De Kim-dynastie.

Na jarenlang ploeteren, bronnen verzamelen, mensen interviewen en vooral veel schrijven, is eindelijk zijn boek ‘De Kim-dynastie’ uit over de geschiedenis van Noord-Korea.

In het boek bespreek hij zeven decennia van een van de meest onbegrepen en tot de verbeelding sprekende landen ter wereld. Hij tracht het verhaal van het echte Noord-Korea bloot te leggen – een land met 25 miljoen inwoners– zonder voorbij te gaan aan hoe het regime werkt en aan de bijzondere anekdotes die de Noord-Koreaanse geschiedenis rijk is. Casper van der Veen analyseert grondig de geschiedenis van het communistische land dat geleid wordt door Kim Jong-un. De Kim-familie regeert al meer dan zeventig jaar met ijzeren vuist over het Aziatische land, dat ondanks armoede en voedseltekorten de internationale gemeenschap bedreigt met kernwapens, langeafstandsraketten en cyberaanvallen.

Hij prikt door mythes en clickbait heen om zo het echte Noord-Korea bloot te leggen. Hier zien we geen onvoorspelbaar, gestoord of irrationeel bewind, maar een machiavellistisch en strategisch calculerend systeem dat alles doet om aan de macht te blijven. De 25 miljoen Noord-Koreaanse zijn geen willoze gehersenspoelde robots, maar mensen met overtuigingen, dromen en ervaringen - net als elders ter wereld.

Zoon Kim Jong-Il werd in 1980 officieel benoemd tot opvolger. Deze playboy was niet populair maar critici waren al gedurende de jaren ’70 weggezuiverd. De betrekkingen met de Russen en Chinezen waren weer verbeterd en met Russische hulp bouwde Kim een nucleaire reactor. In 1989 blufte hij dat zijn land ook kernwapens zou kunnen maken.

In het begin van de jaren ’90 stortte de Noord Koreaanse economie volledig in: naast val van het communisme in Rusland, de teruglopende handel met China, kreeg het land ook te maken met misoogsten.

Van der Veen biedt de lezer een helder overzicht van de recente geschiedenis van Noord-Korea en een beter begrip van de werkwijze van het huidige bewind.

Van der Veens boek begint met een korte historische schets van het Koreaanse schiereiland. Al snel schakelt Van der Veen over naar het begin van de 20ste eeuw, naar de bezetting door het Japanse keizerrijk. In kleurrijke details vertelt hij over de jonge jaren van Kim Il-sung, stichter van Noord-Korea en sinds zijn overlijden in 1994 officieel nog staatshoofd als ‘eeuwig president van de republiek’. Als jonge guerrillastrijder vocht Kim Il-sung tegen de Japanse bezetter. Na de Tweede Wereldoorlog, toen het vernederde Korea in puin lag, werkte de charismatische Kim zich omhoog tot politiek en militair leider van het communistische noordelijke gedeelte van het schiereiland.

Van der Veen vertelt Kims levensverhaal en geeft ook de versie van de Noord-Koreaanse propagandamachine. Dat geeft een mooi totaalbeeld van de ontstaansgeschiedenis van het land, maar ook van de mens achter een van de meest totalitaire leiders van de 20ste eeuw. Schrijnend zijn de getuigenissen van Noord-Koreaanse vluchtelingen, die een nieuw licht werpen op het dagelijkse leven in Noord-Korea en de politieke gevolgen voor de gewone man.

De Kim-dynastie is een zeer intelligent en doorleefd boek dat zonder hoogdravend te zijn de lezer bij zijn lurven neemt.

André Oyen

23:44 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.