Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

27-06-18

'Een familie in het verzet. Moed en verraad tijdens de Tweede Wereldoorlog' Annette Oudejans

cq5dam.web.200.320.jpeg


https://www.rtl.nl/video/df746188-94b0-4bf4-9915-62cd2678b810/

'Een familie in het verzet. Moed en verraad tijdens de Tweede Wereldoorlog'

Annette Oudejans

Boek over een familie in het verzet

2018,Orlando

. ISBN 978 94 92086 67 9, voor e-book 978 94 9208 68 6.

Onze ouders en grootouders waren veelal kinderen in de jaren veertig van de twintigste eeuw. Zij weten zich vaak nog wel het geluid van de bulderende vliegtuigen te herinneren, maar meer ook niet.

En toch is het onze plicht om het verhaal over de oorlog te blijven vertellen, het verhaal dat er zes miljoen joodse mensen om het leven zijn gebracht. Hitler heeft een zondebok gezocht en gevonden. Hij borduurde voort op al langere tijd heersende vooroordelen en antisemitisme.

 

Annette Oudejans is tien jaar oud als ze op de zolder van haar oma een doos vol verhalen; oude kranten, foto's en brieven van mensen vindt die ze niet kent. Die zijn van haar familie, stuk voor stuk mensen met een verzetsverleden, maar niemand praat over ze.

Ze komt wel te weten dat haar overgrootvader Jan Klingen en zijn kinderen Josef, Leo en Tillyvermoord werden door de Duitsers omdat ze in het verzet zaten.

Pas jaren later, als haar eigen kind vraagt naar het oorlogsverleden van haar familie, gaat Annette op onderzoek uit. Ze dook in de verzwegen geschiedenis van het verzetsgezin en constateerde dat het hele dorp er niet over durft te spreken.

Annette Oudejans zoekt anderhalf jaar in archieven en spreekt met overlevenden, familieleden en historici. Ongeveer 45.000 Nederlanders zaten tijdens de bezetting in het georganiseerde verzet. Zo ook de Alemse dorpsonderwijzer Jan Klingen en zijn kinderen.

Te merken aan een steeds toenemende stroom van getuigenissen verteld door kinderen, kleinkinderen of achterkleinkinderen zie je dat mensen het er pas aan het einde van hun leven over willen hebben. Zo heeft ze een buurjongen van haar overgrootvader gesproken, die heeft gezien hoe overgrootvader Jan Klingen met zijn dochter werd weggevoerd. Buurjongen Theo Hanegraaf is nu 92 en hij is erg opgelucht dat hij er eindelijk over kon praten.

De bijzondere zoektocht naar de familiegeschiedenis begint bij de oudste zoon, Josef. Hij is in de leer als onderwijzer in een klooster in Heemstede. Als fanatiek zendamateur staat hij in contact met de gevluchte Nederlandse regering die in Londen verbleef. Hij heeft een code gekregen van de eerste spion die vanuit Engeland in Nederland was gedropt om contact te zoeken met het verzet.

In zijn groep zit een infiltrant van de Duitsers. Josef wordt opgepakt in 1941 en krijgt vijftien jaar gevangenisstraf, die later wordt omgezet in de doodstraf. In de gevangenis, het beruchte Oranjehotel in Scheveningen, put hij moed uit zijn gebedenboek, dat hij vol krabbelt met zijn gedachten. Op de laatste bladzijde schrijft hij aan zijn jongere zusje Tilly: ‘Blijf aan me denken en bid veel voor me. Ik zal tot op het laatste moment bij jullie zijn. Hou je sterk. Ik doe het ook. Dag.’

Na de capitulatie van Nederland in de Tweede Wereldoorlog wordt het Oranjehotel, het Scheveningse huis van bewaring, in gebruik genomen door de Duitsers. Nederlanders die verdacht worden van verzetsactiviteiten werden daar opgesloten in afwachting van hun proces voor de Duitse nazi-rechtbanken. Maar ook worden er joodse Hagenaars vastgezet voordat zij op transport naar Duitsland werden gesteld.

Na de dood van Josef wordt de familie Klingen feller in hun verzet tegen de Duitsers. Ze wonen in het dorpje Alem, een schiereilandje in de Maas. Ze helpen Joodse kinderen met onderduiken, verspreiden illegale blaadjes, brengen clandestien geslacht vlees naar onderduikers en helpen gestrande piloten.

Eind 1944 komen twee Duitsers naar het dorp die zich voordoen als Engelse piloten. Ze vermoeden dat Jan Klingen Engelse piloten helpt. Ze praten Engels, maar een dorpsgenoot ontmaskert hen als Duitsers. In de chaos die ontstaat worden Jan en zijn dochter Tilly weggevoerd. Een Nederlandse veldwachter vertelt later dat ze gefusilleerd zijn en begraven liggen aan de weg naar Alem. Die weg heet nu Jan Klingenweg en er staat een klein herinneringsmonument.

Uit rapporten weet Annette te ontrafelen dat haar overgrootvader is doodgeslagen en zijn dochter vermoedelijk levend begraven. Wie Jan Klingen uiteindelijk heeft verraden, heeft Annette niet kunnen achterhalen. In een klein dorp als Alem wordt daar niet over gesproken.

Net voor de bevrijding overlijdt ook Leo, de jongste broer uit het gezin Klingen. Hij verdrinkt in de Waal als hij illegale documenten wil overbrengen naar bevrijd gebied. Annette Oudejans heeft al veel kunnen ontdekken over de geschiedenis van haar familie, maar ze is nog steeds op zoek naar antwoorden. Ze hoopt dan ook dat er nu nog mensen zijn die weten wat er die fatale nacht is gebeurd en gewoon contact met haar opnemen.

Annette heeft Joodse families gesproken die de oorlog hebbben overleefd omdat haar familie ze heeft geholpen. Het heeft zin gehad wat ze hebben gedaan en ze is dan ook heel trots.

'Een familie in het verzet' is heel sterk en doorleefd boek dat een stuk verleden op een heel directe manier tracht bloot te leggen!

André Oyen

09:57 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.