Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

26-06-18

Hanze. daar waar de reis naartoe gaat Hans Muiderman

9200000093178445.jpg


 Hanze. daar waar de reis naartoe gaat

Hans Muiderman

Nederlandstalig 128 pagina's 9789082388824

Alle productspecificaties

Samenvatting

https://www.youtube.com/watch?time_continue=17&v=w89lUKFlXmY

Ik heb het gevoel ergens definitief afscheid van te nemen. Maar ik weet niet waarvan. Zal ik nooit meer terugkeren naar deze plek? Het is, mijmer ik even later op de boot, voor het eerst dat ik me dergelijke vraag stel. Het besef dat de tijd die mij nog rest beperkt is.

Hans Muiderman publiceerde als jonge dichter in de Groene Amsterdammer, hij stond op het podium, schreef liedteksten en regisseerde voor cabaret. Vertellen met beelden, dat raakte hem nog meer: Als docent film aan de Theaterschool in Utrecht (HKU) begon hij zijn loopbaan. Hij deed daar onderzoek naar de relatie tussen film en theater, gaf lessen scenarioschrijven en filmanalyse. Hij was auteur en redacteur van vele publicaties over kunst, media en cultuuronderwijs. Na een loopbaan in de culturele sector is hij nu fulltime schrijver en in dat literaire schrijven speelt het beeld nog een heel belangrijke rol. In zijn verhalenbundel uit 2015 'Als al het andere voorbij is' waren herinneringen en onverteerde rouw heel dominerend aanwezig. De verhalen van deze auteur lezen als ragfijne poëzie en toch zijn ze heel toegankelijk voor een groot publiek. Ze hebben iets waar heel wat mensen onuitgesproken mee om gaan, namelijk als volwassene teruggaan naar de tijd van de jeugd. Trachten de puzzel van jezelf in mekaar te passen, dat is ook de rode draad in de verhalen uit de bundel: 'Hanze. daar waar de reis naartoe gaat'. Het zijn reisverhalen maar wel met de typische melancholieke en poëtische stijl van Hans Muiderman.

Na een reis met zijn camper van Deventer naar Denemarken, de oversteek naar Zweden, over de eilanden Gotland en Farö, door de Baltische Staten en langs de Duitse Oostzeekust, keert de schrijver via Kampen weer terug langs de IJssel om te eindigen bij een oude tante thuis in Zutphen. De rode draad van deze reis is de Hanze, het samenwerkingsverband van handelaren en steden ten tijde van de Middeleeuwen. De meeste bekende Hanze was de samenwerking van Duitse en Nederlandse kooplieden rond de Noord- en Oostzee. Muiderman volgt de sporen uit het rijke verleden van deze Hanzesteden en die brengen hem onder meer langs Roskilde, Kalmar, Farö, Talinn, Eems en Elburg.

De Hanze was een samenwerkingsverband van handelaren en steden tijdens de middeleeuwen. Door dit samenwerkingsverband probeerde men de handel te beschermen en uit te breiden. Ongeveer twee eeuwen voor de Gouden Eeuw heeft bijvoorbeeld Nederland eigenlijk al een Gouden Eeuw gehad. Want door de handel via de Hanze bloeide niet alleen de economie op, maar ook de kunst en de cultuur in de hanzesteden en de regio.

Medio twaalfde eeuw ontstonden rond de Noord- en Oostzee samenwerkingsverbanden van Duitse kooplieden. Het Zweedse eiland Gotland was eerst het centrum waar handel met plaatselijke handelaren werd gedreven door kooplieden uit Denemarken, Lübeck en Westfalen.

Vanuit Zweden werd weer handel gedreven met onder andere Engeland en Vlaanderen. In de dertiende eeuw groeide de route Brugge-Hamburg-Lübeck-Novgorod uit tot hoofdroute van de Hanze. In Novgorods oostelijke handelskantoor brachten Russische jagers bont op de markt, dat erg gewild was.

Tot het eind van de dertiende eeuw hadden steden als Deventer, Zutphen, Zwolle en Kampen een voornamelijk agrarische samenleving. Voedingsmiddelen waren schaars. Er was veel import vanuit het buitenland. Er waren echter geen exportgoederen. Goederen werden hier doorgevoerd. Kooplieden mochten daar echter niet zomaar goederen door de stad voeren. Ze waren verplicht die eerst daar op de markt te brengen. Zo had de stad vaste inkomsten. Burgers waren ook verplicht te handelen met vreemdelingen. Dit was de basis van de organisatie van de latere Hanze.

De samenwerkingsverbanden werden in de loop der tijd groter. Zo was er de Vlaamse Hanze van Londen. De Duitse Hanze echter is toch de belangrijkste en bekendste geweest. Deze groeide uit tot koopliedenassociatie en tot stedenverbond, dat uit tweehonderd steden bestond toen ze op het hoogtepunt was.

Naast de groei van de handel vonden er ook andere gebeurtenissen plaats. Zo drukte Richard Paffraet in Deventer het eerste boek volgens de nieuwe boekdrukkunst in 1447. Mede door de Latijnse school nam de boekdrukkunst een grote vlucht. Deze school was progressief en zijn tijd ver vooruit. Er werd meer aandacht besteed aan het leren meten, denken en schrijven dan aan droge en theoretische lesstof. Deventer is niet voor niets één van de grootste boekensteden geworden.

In de Hanzesteden kun je dus nog steeds zien dat het ooit Hanzesteden waren. De meeste Hanzesteden hadden een waag, een stadsmuur, koopmanshuizen en natuurlijk niet te vergeten de havens bij de rivieren.

Hans Muiderman is een schrijver met een heel mooie beeldende taal. Zijn ontmoetingen met vluchtelingen , die huis en haard moesten verlaten om elders een nieuw leven op te bouwen, weet hij heel ontroerend en confronterend neer te zetten. De auteur drukt ons met de neus op de feiten dat alles relatief is. Het ene moment heb je alles en het andere moment is alles weg. Vroeger was hij zo welkom in Zweden en nu is dat helemaal gedraaid.

Maar Zweden is ook het geboorteland regisseur Ingmar Bergman wiens film Persona, waarin droom en werkelijkheid elkaar kruisen, een apart plekje in het geheel krijgt.

Na afloop van zijn bezoek aan Farö, het eiland waar Bergman gewoond heeft en deze film gemaakt heeft, krijgt hij dan ook het gevoel van een definitief afscheid.

In deze verhalenbundel wordt heel duidelijk dat het verleden is niet dood is, maar dat het kan herleven door een gedachte of een liefdevolle pennestreek.

André Oyen

10:49 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.