Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

25-05-18

Over en weer 25 jaar Stedenband Haarlem-Mutare

VoorplatOverenWeer75-216x300.jpg


Over en weer 25 jaar Stedenband Haarlem-Mutare

Nederland / Zimbabwe

eindredactie Inge Crul

omslagontwerp Friso Blankevoort

224 blz.

geïll. met tientallen kleurenfoto’s

incl. extra katern Engelstalige samenvattingen

17,50

2018

ISBN 978-90-6265-981-4

 

Zo voortvarend als de globalisering zich voltrekt, zo snel schrijdt ook het inzicht voort in de wijze waarop we met internationale ontwikkelingsvraagstukken kunnen omgaan. De stedenband heeft daarin een functie gehad.

 

Eind jaren tachtig ontstond in het Nederlandse Haarlem het besef dat mondiale vraagstukken als immigratie, milieu en vrede ook op lokaal niveau spelen. Think global, act local is de slogan. Een rijpe voedingsbodem voor een stedenband. De gemeente kiest voor Mutare in de jonge staat Zimbabwe. Anno 2018 zijn we een kwart eeuw verder. Het regime in Zimbabwe veranderde, het karakter van stedenbanden veranderde. Ook al zijn gemeentelijke steun en donaties niet meer vanzelfsprekend. De Stedenband Haarlem-Mutare overleefde. Over en weer zijn vriendschapsbanden aangeknoopt die zich niet laten verstoren.

Het gaat al vijfentwintig jaar over wederkerigheid, over en weer. Mooier kan het niet worden verzinnebeeld dan in het symbool voor de Stedenband, de gierzwaluw. Jaar in jaar uit vliegt hij over en weer, van Afrika naar Europa, om hier te nestelen, ook in Haarlem. Hij laat zich niet tegenhouden, hij komt en gaat. Al eeuwen. Een vliegende wereldburger die continenten met elkaar verbindt. Zoals de Stedenband dat ook doet. Over en weer.

 

Over en weer is een boek dat terugblikt op die 25 jaar wederzijdse vriendschap. Ruim dertig mensen uit beide steden en uit diverse organisaties vertellen over de vele kleinschalige projecten op het gebied van volkshuisvesting, sport, cultuur, gezondheid, onderwijs en milieu.

Uit dit uiterst integer werk blijkt hoe belangrijk het is dat mensen mondiaal denken, samenleven, en plannen maken en dat het een absolute noodzaak aan het worden is.

Een uiterst verrijkend boek

André Oyen

 

14:12 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.