Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

24-05-18

De blote Belg : ons land ontcijferd Bert Kruismans

index (42).png


De blote Belg : ons land ontcijferd

Bert Kruismans

Lannoo, 2017 237 p. : illustraties ISBN9789401447317

 

ISBN: 9789492478542

 

E-Boek 2018

 

Beschikbaarheid: In voorraad

 

Adviesprijs: 12.99 EUR

 

https://www.youtube.com/watch?v=VPIHQ9jYMyo

Enkele jaren geleden interviewde ik tientallen Belgische notarissen en bundelde hun belevenissen van de jaren 50 tot nu in een boek. Die verhalen gaven me een aparte inkijk in de ziel van de Belg en leerden me heel w. over gezond boerenverstand.

Bert Kruismans zijn carrière begon bij Studio Brussel, Radio Donna en de BRT-nachtradio, waar hij als redacteur en presentator werkte.

Op de radio voerde hij analyses uit in Friedl' Lesages De Nieuwe Wereld op Radio 1 en maakte hij, samen met Fritz Van den Heuvel Het Reyerscomplex. Hij schreef ook wekelijks columns voor De Toestand is Hopeloos maar niet Ernstig.

Andere programma's waar hij als redacteur of scenarist aan meewerkte zijn: Kriebels (VTM), Now or Never (VT4), Rosa (TV1), Ombudsjan (TV1), Raar Maar Waar (VTM) en De Mannen Van de Macht (Canvas). Op VTM was hij van de partij in Polspoel en Desmet.Hij werd vooral bekend door zijn rol als rechter in De Rechtvaardige Rechters en als topquizzer in het televisieprogramma De Slimste Mens ter Wereld waar hij de winnaar werd in het derde seizoen.

Samen met Peter Perceval schreef hij het boek België voor beginnelingen. Ook schreef hij theaterteksten voor Els De Schepper en An Nelissen. In samenwerking met Pierre Kroll verscheen in 2011 bij Renaissance du Livre " Foert, Non di Dju ", een bundeling van satirische tekeningen en commentaren over de Belgische politieke situatie in het Nederlands en het Frans. In het kader van deze samenwerking verscheen in 2012 hierop het vervolg " Foert, Non di Dju II " bij dezelfde uitgeverij (ISBN 78-2-50705011-5 ). In 2013 verscheen van hem Meneer de notaris: familiegeheimen en geldperikelen onthuld, met de memoires van tientallen Belgische notarissen.

Bert Kruismans behoort tot een select kransje BB's (Bekende Belgen) en dus is niemand beter geplaatst om het land cijfermatig te ontleden zoals hij dat doet in zijn boek:De blote Belg. Hij doet dat heel gedreven en verzamelt even gretig statistieken over chips eten als over het BMI van Belgische vrouwen. Bert Kruismans analyseert met een scherpe, ironische blik een koffer vol rake cijfers en statistieken en ontleedt zo het complexe land België en zijn enigmatische inwoners.

Met de komst van Donald Trump ontstond de term 'fake news' en daarom leek het hem dus wel een goed idee om terug naar de feiten te gaan. Om van daaruit clichés over België onderuit te halen of net bevestigd te zien. België is geen simpel land en het is ook niet zo makkelijk om aan correcte cijfers te komen. België is opgesplitst in gewesten en gemeenschappen en dus is heel veel cijfermateriaal dat ook. Op de vraag hoe rijk Belgen zijn, bestaan bovendien heel wat cijfermatige antwoorden. Het is dus een kwestie van de cijfers goed te interpreteren en te vertalen naar een toegankelijk boek waarin hij zijn persoonlijke bedenkingen maakt.

Je kunt nieuwe Belgen wel een staatsstructuur geven, maar daarmee heb je niet de ziel van een land en zijn inwoners samengevat.De auteur aanvaardt ook niet zomaar alle clichés die er over België bestaan. De Vlamingen zouden harde werkers zijn, zo menen we. Maar uit de cijfers blijkt dat de Grieken heel wat meer werkuren kloppen dan wij. En dat de Mexicanen wereldwijd de hardste werkers zijn.

Dit boek is natuurlijk geschreven voor Belgen. En ook voor nieuwe Belgen, zodat zij beter begrijpen hoe dit land en zijn mensen in elkaar zitten.

Het is ook een boek voor Vlamingen, Walen en Brusselaars die elkaar nu vaak niet begrijpen. In onze culturele en mediawereld ligt de nadruk enorm op Vlaanderen, omdat onze media Vlaams zijn. Franstalig België wordt haast als het buitenland beschouwd. We leven in regionale bubbels die ervoor zorgen dat we bepaalde inzichten missen. Maar dit boek os zeker niet uit een gevoel van Belgicisme geschreven. Hij maakt geen politieke statements over de toekomst van Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Blijkbaar is België wel een taai beestje. Je weet eigenlijk niet hoe het bij elkaar blijft, maar nog minder hoe je het zou moeten splitsen.

In De blote Belg spaart de auteur niets of niemand en maakt hij een genadeloze maar genegen  blauwdruk van België.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.