Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

20-05-18

De keizer, dat ben ik Hugo Horiot

9200000083971717.jpg


 

De keizer, dat ben ik

Hugo Horiot

 

12345 ISBN :

9789492068170 Pagina's :

160 Uitgever :

Uitgeverij Oevers

Ik zit opgesloten in dit lichaam van Julien, die op zijn beurt opgesloten zit in de wereld van de anderen. De hele tijd zit ik tussen wemelende, schreeuwende, druk gesticulerende dwergen die ik niet wil horen of zien.

Dit boek bevat een waargebeurd verhaal, het zelfportret van een boos kind dat een genadeloze oorlog voert tegen zichzelf en anderen. Een autistisch kind met het Asperger-syndroom, volop in de storm van autisme De jonge strijder is een serene volwassene geworden, dus heeft hij besloten om terug te gaan naar zijn kindertijd, en in de loop van de hoofdstukken neemt hij ons terug mee naar zijn kinderjaren zij het met enige schroom . Hij schetst voor ons het jongetje Julien dat aan wielen draait, met de Aarde wil meebewegen, maar in de kleuterklas weigert mee te zwaaien, de school ziet als de gevangenis om zijn eigen gevangenis heen, Julien die zijn naam inruilt voor Hugo en daarmee de kans grijpt om door te groeien, die Hugo, op de middelbare school gekapitteld om zijn 'verheven taal', die eenling ontdekt dan toch ook zijn acteertalent, opmaat tot zijn bevrijding.

Hij botst tegen de absurditeit van het leven als een vlinder tegen een lamp. Het is soms eerlijk, vreemd en wreed. De tranen worden verstikt en de zachtheid stroomt als een bliksemflits. Het boek is één fascinerende tekst in lijn met de grote verhalen over autisme.

In Frankrijk schat men dat één op de honderd mensen autisme heeft. Comedian Hugo Horiot overwon het Asperger-syndroom, een van de vele vormen van autisme. Het wordt verteld in "L'empereur, c'est moi", uitgegeven door L'Iconoclaste. Maar vergis u niet, volgens de auteur zelf is het geen boek over autisme. het is een verhaal over verschil, over uitsluiting. Hugo Horiot (Dijon, 1982) is acteur, regisseur en schrijver. Met zijn debuut De keizer, dat ben ik won hij de Prix Paroles de patients, een Franse prijs die schrijvers erkent die in hun werk een levensonderzoek of ziekte als hoofdonderwerp hebben.

Schrijven is een familie-aangelegenheid. Hugo's moeder was al geïnspireerd door de ervaring die ze had met haar zoon toen ze de roman schreef. " Le petit Prince cannibal" bekroond met de Goncourt prijs van middelbare scholieren in 1990. Het vertelt het verhaal van een romanschrijver, moeder van vier kinderen die haar carrière als schrijver probeert voort te zetten, terwijl zij voor haar autistische zoon van zes zorgt. Dit kind is een beetje de Kleine Prins: hij leeft op een andere planeet, isoleert zichzelf in zijn wereld, luistert stil, officieel. Omdat hij als ziek is gecatalogiseerd, "verslindt" hij zijn moeder, terwijl ze hem probeert te temmen, om hem uit deze gevangenis te krijgen. Het boek dat zoon Hugo schreef is bekroond met de Prix Paroles de patients. Hugo Horiot is verliefd op wielen en alles wat beweegt of draait. Hij is geobsedeerd door de buitenaardse taal van pijpen – ze lopen, zo verbeeldt hij zich, van zijn huis naar het midden van de aard. Hij veroorzaakt eindeloze problemen thuis en haat school. Hij mompelt: 'Ik droom in mijn slaap, ik droom als ik wakker ben', maar hij droomt zo hard, dat hij de wereld om heen buiten sluit. De school is een gevangenis waaruit hij moet ontsnappen, zijn leraren zijn onderdrukkers, en zijn klasgenoten "een schare van vrolijke martelingen." Dit is het portret van een jongen die dan wel lijdt onder zijn autisme, maar tegelijkertijd ook een mooie rebel is, vastberaden om zich een weg door zijn kindertijd te banen om een blijvend gevoel van persoonlijke vrijheid te vinden. Met een nawoord van Françoise Lefèvre, de moeder van Hugo Horiot en auteur van 'De kleine prins zwijgt', de bekroonde roman over haar zoon (ook uitgegeven bij uitgeverij Oevers).

 

André Oyen

15:12 Gepost in BOEKEN NIEUW | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.