Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

17-05-18

Houdingen Sylvie Marie

9200000083433842.jpg


 

Houdingen


Sylvie Marie

Vrijdag, Uitgeverij

9789460016257

2018

en wij maar denken dat we van onbedaarlijker interesse/

als lange luizige kattenharen aan elkaar zouden klitten,/

je houdt niet voor mogelijk hoeveel mensen sterven/

nog voor ze hun laatste woorden zeggen/

Sylvie Marie (1984) debuteerde in 2009 met de dichtbundel Zonder. In 2011 volgde de bundel Toen je me ten huwelijk vroeg. Ze doceert literatuur aan de kunstacademies van Tielt en Ieper.

In haar vierde bundel dicht Sylvie Marie over verlies en een nieuw begin, en over alle houdingen ertussenin.

Haar poëzie is vrij sober en helder en tracht dingen en situaties zo neer te zetten dat je er als lezer er een andere kijk gaat op krijgen.

De dichter zoekt ook de diepte veeleer aan de oppervlakte. Daar komt ze soms tot grote inzichten, op andere momenten kan ze alleen maar vaststellen dat ze het ook niet weet. Sylvie Marie is een dichter die het geluk niet schuwt, maar ook heel realistisch kan zijn, en dat laat ze al meteen in het openingsgedicht 'eerst' zien. Ze werkt ook heel beeldend en dat is heel verbeelding prikkelend.

In haar bundel Houdingen verkent en dwaalt Sylvie Marie over de echo van blauwe plekken en de onvoorstelbaarheid van een nieuw begin.

In de bundel is intimiteit niet echt vanzelfsprekend en moet het ik-personage ze via bloedige en andere ellende terugvinden. In de bundel Houdingen zijn de gedichten goed te vergelijken met haar gedichten uit eerdere bundels zoals Zonder, Toen je me ten huwelijk vroeg en Altijd een raam. Die steeds terugkerende stijl en structuur geven een heel specifieke eigenheid aan haar werk.

André Oyen

 

00:04 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.