Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

06-05-18

Renate Dorrestein overleden

thumbnail.jpg


Renate Dorrestein overleden
6 mei 2018

 

In de avond van 4 mei overleed schrijfster Renate Dorrestein in haar woning te Aerdenhout, in bijzijn van haar dierbaren. Ze leed al enige tijd aan slokdarmkanker. Renate Dorrestein werd 64 jaar. 

Met haar overlijden verliest de Nederlandse literatuur een van haar meest gedreven en beste schrijvers, al zullen haar romans nog langdurig voortleven. Podium is de trotse uitgever van Dorrestein sinds De stiefmoeder (2011). Velen in de boekenwereld zullen niet alleen de schrijfster Dorrestein sterk gaan missen, maar ook de vrouw achter het werk – onvermoeibaar betrokken, stimulerend, gevat en ruimhartig jegens anderen.

 

Als haar uitgeverij mochten wij die bijzondere kwaliteiten ook persoonlijk ervaren, in talloze, openhartige gesprekken over ontwikkelingen op de boekenmarkt en bij Podium in het bijzonder, waarbij ze altijd naar het wel en wee van de andere auteurs informeerde.

 Nog maar kort geleden hield ze Dagelijks werk, haar laatste boek, ten doop in Boekhandel Blokker te Heemstede. Ze bracht daarbij via de aanwezige lezers een ode aan de lezer. Dagelijks werk is haar succesvolle autobiografie, door De Correspondent een ‘magnifiek zelfportret’ genoemd en door literair journalist Onno Blom een ‘ongelooflijk krachtig saluut aan haar lezers. Fantastisch.’

 Haar laatste roman was Reddende engel, onlangs genomineerd voor de BookSpot Gouden Strop.

Haar boeken werden voor vele literaire prijzen genomineerd. Voor haar gehele oeuvre ontving ze de Annie Romein-prijs. Ze schreef zowel een Boekenweekgeschenk als een Boekenweekessay.

 

Dorrestein heeft het belang van lezen en de lezer altijd voorop gesteld. Daarvoor is zij decennia op pad geweest voor lezingen in boekhandels, bibliotheken, op scholen en in cafés. Generaties scholieren en lezers groeiden op met haar werk.

11:01 Gepost in Andere, BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.