Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

02-05-18

Otto de Kat Freetown

Freetown_596dfd9bbb3e9.jpg


Otto de Kat

Freetown

 

ISBN 9789028280007

18,99 Van Oorschot

2018

'Ik heb haar op dezelfde manier in de steek gelaten.' 'Ik was ook plotseling verdwenen en weg.'

Jan Geurt Gaarlandt (Rotterdam, 9 oktober 1946) is een Nederlands journalist, dichter, vertaler, uitgever en romanschrijver. Hij is de oprichter van uitgeverij Balans, In 1986, die later is samengegaan met De Bezige Bij. Gaarlandt studeerde theologie aan de Universiteit van Leiden met als bijvak Nederlands. Hij schreef na zijn studie literaire kritieken voor De Volkskrant en Vrij Nederland. Hij heeft literaire documentaire's gemaakt voor het radioprogramma Babel.

In 1977 trad hij in dienst als uitgever bij Uitgeverij De Haan, toentertijd de wetenschappelijke uitgeverij van Unieboek. Voor deze uitgever bezorgde hij verschillende edities van de dagboeken van Etty Hillesum en leidde deze in. Hij was er ook eindredacteur van de tiendelige Moderne Encyclopedie van de Wereldliteratuur. richtte hij de nonfictie-uitgeverij Balans op. Hij vertaalde boeken uit het Duits.

In 1975 had Gaarlandt zijn eerste boek gepubliceerd bij Van Oorschot: de dichtbundel Het ironisch handvest. In 1998 verscheen zijn eerste roman De man in de verte. In 2004 verscheen zijn tweede roman De inscheper, in 2008 zijn derde: Julia, in 2012 de roman Bericht uit Berlijn en in 2015 "De langste nacht". De roman Julia wordt in Duitsland verfilmd door Ben Verbong. Zijn romans publiceert hij onder het pseudoniem Otto de Kat.

 

Wanhopig probeert Maria de verdwijning van Ishmaël verklaren, de vluchteling uit Sierra Leone die als krantenjongen bij haar aan de deur kwam en zes jaar bij haar en haar en haar echtgenoot bleef. Hij is als een zoon voor haar.

Om alles een beetje te kunnen verwerken zoekt ze steun bij een psycholoog, Vincent.

Ze hadden ooit , voor de komst van Ishmaël, een passionele relatie. Hun liefde was intens, maar geen van beiden durfde huis en partner op te geven. Het weerzien roept nostalgische gevoelens op, al snel gaat het gesprek niet meer over Ishmaël. Oude verhalen en herinneringen komen boven en nemen de plaats in van het verdriet om de jonge vluchteling, zo lijkt het althans, want er zitten wel verrassende wendingen in het verhaal.

 

Freetown, moet het niet hebben van bloedstollende spannende avonturen, maar het geheel geeft een heel indringend sfeerbeeld die de liefde van ex-minnaars op een heel nostalgische maar ook humane manier belicht.

De auteur legt trouwens ook een mooie link tussen de verdwenen vluchteling en de 'illegale' liefdesrelatie, die Maria en Vincent uit mekaar dreef.

Wat het boek zeer sterk maakt is de prachtige sobere stijl van De Kat en zijn haast poëtisch taalgebruik.

André Oyen

13:10 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.