Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

01-05-18

De Vluchtelingen Viet Thanh Nguyen

9200000078874471.jpg


 

https://www.tzum.info/2017/02/filmpje-viet-thanh-nguyen-vluchtelingen-donald-trump/

De Vluchtelingen

Viet Thanh Nguyen

Uitgeverij Marmer B.V.

Nederlandstalig 240 pagina's 9789460683770

2018

 

Pas nu ik er op terugkeek, zag ik in dat we onze jeugd hadden doorgebracht in een geteisterd land.

 

Viet Thanh Nguyen is een Vietnamese vluchteling van de tweede generatie en kwam op zijn vierde aan in Amerika. In 2016 won hij de Pulitzer Prize met zijn conftonterende debuutroman De sympathisant. Toen al heel wat lof Nguyen voor zijn scherpzinnige stijl en uitmuntende analyse van de menselijke psyche. Zijn job als docent Amerikaanse studies en etniciteit zal hier zeker toe bijgedragen hebben.

In zijn nieuwe boek De vluchtelingen is een bundel van acht korte verhalen van ongeveer twintig pagina’s, komen de eerder vermelde kwaliteiten, weer heel sterk aan bod. De verhalen gaan over de ervaringen van Vietnamese vluchtelingen die in de VS terecht zijn gekomen. Uiteraard is dit een gegeven dat hem niet onbekend is gezien zijn achtergrond, want in 1975 volgde hij met zijn familie hetzelfde traject. Hij heeft in zijn eerste jaren in verschillende opvangkampen geleefd.

De verhalen in De vluchtelingen zijn prachtig geschreven en ze geven een goed beeld van de cultuur van de Vietnamezen. De meeste thema’s in de verhalen in de bundel zijn min of meer universeel, maar er wordt wel gekeken met een Vietnamese blik.

Elk verhaal is uniek. In minder dan geen tijd weet de auteur zijn personages een heel eigen gezicht te geven. In elk verhaal zit een geheel eigen sfeer en elk verhaal krijgt een verrassende wending.

In De vluchtelingen geeft Viet Thanh Nguyen vooral een stem aan alle mensen die zich tussen twee werelden bevinden, tussen het geadopteerde vaderland en het geboorteland. Zo is er onder meer een jonge Vietnamese vluchteling die een ernstige cultuurschok oploopt als hij met twee homoseksuele mannen in San Francisco gaat wonen, over een vrouw wier man aan dementie lijdt en haar begint te verwarren met een vroegere geliefde en over een meisje in Ho Chi Minh Stad van wie het oudere halfzusje terugkomt uit Amerika en schijnbaar alles heeft bereikt wat zij nooit zal doen.

De vluchtelingen is een prachtig geschreven boek over de ambities van degenen die het ene land verlaten voor het andere.

Nguyen maakt een ethische keuze door de verhalen in de eerste plaats te laten vertrekken vanuit de karakters en het onzichtbare leed van de personages.

André Oyen

10:53 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.