Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

28-04-18

Jaren van de tijger Joost van Driel

5a9e2ed5bf0de6.91507838(2).jpg

5a9e2ed5bf0de6.91507838(2).jpg


Jaren van de tijger

Joost van Driel

Vrijdag, Uitgeverij

Nederlandstalig 9789460016240 2018Als ik mijn ogen sluit zie ik weer hoe Ines aan de waterkant ademhalingsoefeningen doet, ze tilt de lucht in een kommetje tot aan haar mooie lippen. Verderop de stoere Ier, mijn vriend, opgegroeid op een eiland, hij moet de zee uit zijn jeugd kennen maar nooit praat hij erover. Ik zie hem staan in gevechtshouding, handpalmen omhoog, vingers uiteen, klaar voor de aanval. Uren vochten we tegen wind en golven, onverzadigbaar waren we, zonder besef van de vreemde blikken van omstanders.

In 2017 debuteerde Joost van Driel (1976) succesvol als fictieschrijver met In het museum. Hij won er de Accolade Beste Zeeuwse Debuut mee weg en het boek werd ook ook genomineerd voor de ANV-debutantenprijs. Patrick, een jonge onderzoeker aan de universiteit, wordt op straat in elkaar geslagen in bijzijn van zijn vriendin Femke. Studente Ines schiet hem te hulp en brengt hem in contact met een geheimzinnige Chinese vechtkunst. Hij krijgt les van de charismatische, maar ook gevaarlijke dottore en sluit vriendschap met de Ier Steve. Met overgave duikt Patrick in de betoverende wereld vol geweld en levenslust. Maar het vechten verandert hem en de relatie met Femke verslechtert erdoor. Enigzins omdat hij haar met andere ogen gaat bekijken en anderzijds Ines gaat overidealiseren als garantie voor spanning en originaliteit.

Maar zijn liefde voor de onberekenbare Ines en de soms onmogelijke eisen van il dottore zetten de vriendschap met Steve en zijn relatie met Femke onder druk.

Hij weet zelf niet of hij voor een saai maar comfortabel leven met Femke gaast kiezen, of dat hij daarentegen het avontuur en de vechtsport induikt en letter en figuurlijk moet knokken om te overleven .

Jaren van de tijger vertelt het verhaal van de vriendschap tussen drie jonge mensen en hun verlangen naar een ander leven.

Joost van Driel heeft hiermee een knap boek afgeleverd dat constant een duistere dreiging inhoudt die de leeshonger opwekt. Je komt in de ban van zijn personages die voor stuk een heel apart karakter hebben. En ook zijn ze niet altijd even sympathiek, toch stralen ze een zekere magie uit.

Patricks fascinatie voor Ines is soms onbegrjjpelijk maar ze past wel, perfect in het geheel.

Jaren van de tijger, is een bijzonder boeiend en vlot verteld verhaal dat onder de huid kruipt.

André Oyen

19:12 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.