Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

11-04-18

De winter voorbij Isabel Allende

9200000079457246.jpg


https://www.youtube.com/watch?v=UEu6dDLqWEY

De winter voorbij

Isabel Allende

Uitgeverij: Wereldbibliotheek

Vertaling : Rikkie Degenaar

Boek verschijnt 6 februari 2018

 

9789028427211 januari 2018

 

Liefde, liefde. Tot gisteren had Richard stuntelige gesprekken met Lucía lopen verzinnen, nu werd hij bestormd door liefdes gedichten die hij nooit zou durven opschrijven, waarin hij haar bijvoorbeeld wilde vertellen hoe hij van haar hield, hoe dankbaar hij was dat ze in zijn leven was verschenen.

 

 

In 1981 hoorde Isabel Allende dat haar grootvader, inmiddels 99 jaar oud, op sterven lag. Ze begon hem een brief te schrijven die tot een manuscript voor een roman uitgroeide: Het huis met de geesten (La casa de los espíritus). De publicatie was een groot succes en het boek werd later verfilmd door de Deense regisseur Bille August. Er volgden nog heel wat successn waaronder 'Paula'.

 

De winter voorbij is haar nieuwste roman.

Het verhaal speelt zich af in New York in 2015, waar op dat moment een vreselijke sneeuwstorm plaatsvindt. Huiseigenaar Richard Bowmaster hoogleraar en zijn huurster en collega van de universiteit, Lucía Maraz zitten door de kou opgesloten in hun woning. Lucía koestert, met haar 62 jaar. nog altijd haar droom ooit ware liefde te vinden. Richard is, na een dramatisch einde van zijn huwelijk met de Braziliaanse Anita, een heel veilig bestaan gaan leiden en heeft zijn hart gesloten. Als Richard er achter komt dat één van zijn katten anti-vries heeft gedronken, moet hij ondanks de sneeuw de deur uit om naar de dierenarts te gaan met het dier. Als hij op de terugweg een kleine aanrijding krijgt met een jonge vrouw, die later Evelyn blijkt te heten, begint een bizar soms een ietwat ongeloofwaardig verhaal.

Eerst duikt Allende diep in de levens vol kommer en kwel van Lucía en Richard en dan is er de Guatemalteekse Evelyn Ortega, wel een stuk jonger, maar heeft eveneens met een overvolle rugzak vol ellende. Ze werd het slachtoffer van de gruwelijke jeugdbendes die haar vaderland ontwrichten en vluchtte naar de Verenigde Staten. In New York, waar ze als kinderoppas werkt, komt haar leven in rustiger vaarwater terecht. Tot ze wordt aangereden door Richard Bowmaster. Vanaf dat moment raken de levens van Lucía, Richard en Evelyn gezamenlijk op drift en krijgt De winter voorbij ook iets van een thriller en een road novel, waarin moord, liefde, immigratie, een tweede kans krijgen een heel belangrijke rol spelen.

 

Allende’s schrijfstijl is goed en leest vlot, bijna als een spannende detective met aardig wat drama. De hoofdpersonages zijn sterk uitgewerkt en doordat Allende ze diep in hun verledens laat graven, krijgt het verhaal grip op je, ook al is het is wel iets te voorspelbaar.

Voor mij persoonlijk niet het sterkste werk van deze schrijfster ook al krijg je de geschiedenis van Zuid-Amerika er gratis bij! De winter voorbij zal echter door zijn thrillerelementen heeel wat lezers aan spreken.

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.