Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

30-03-18

Aan m'n zolen en andere ongemakken Martin de Jong

9789463421263V.jpg


 

Aan m'n zolen en andere ongemakken

 

Martin de Jong

2018

ISBN 9789463421263

240 p De Nieuwe Boekhandel

De arts die ik ditmaal trof was goedgeluimd en hij zag

meteen dat het de voetvariant van Dupuytren was, mijn bobbel. Zie je wel, ik wist het beter dan de huisarts. In de voetvariant heette het de ziekte van Ledderhose.

Mooi, dan leed ik daar ook aan. Twee bobbels maar liefst, werden er gespot.

Een tweeling!’ zei ik lollig, want ik had aan de ziekte van Dupuytren gemerkt dat die tot nu toe onschuldig was.

 

In 2001 debuteerde Martin de Jong met Zoute Griotten, een schitterend cultboek (nog steeds één van mijn favoriete boeken) waarin hij het fictieve dorp Buisdorp en zijn inwoners het leven liet zien. Intussen heeft de auteur al heel wat schrijfsels over Buisdorpers en andere wezens het boekenruim ingestuurd. Dankzij de bijzonder knappe omslagillustraties van Irene Mulder en de vlotte pen van Martin de Jong levert elk werk opnieuw een bijdrage tot een knappe serie waarin een of meerdere personages uit de fictieve dorpsgemeenschap actief is of zijn. Voor de verhalenbundel Aan de hand en andere aandoeningen (2017) putte hij uit zijn dagdagelijkse realiteit. Maar dat wil niet zeggen dat geen humor in zit. Want er gebeurt in zijn eigen leven ook wel het een en ander!

 

Dank zij Martin de Jong kwamen we van naadje tot draadje te weten wat er juist aan de hand (!) is wanneer je met De ziekte van Dupuytren geconfronteerd wordt, een fietsongeval meemaakt waarbij op gruwelijke wijze een duimnagel loskomt en zelf wanneer je slachtoffer wordt van een heuse hersenbloeding. De hilarische en minder prettige lotgevallen gaan verder in zijn nieuwste verhalenbundel Aan mijn zolen.

De auteur is een geboren verteller en hij weet van een banaal feit pure slapstick of een bekleivend verhaal te maken. In de flaptekst staat" Vroeger was alles beter, tegenwoordig mag je blij zijn als je het wordt. De auteur behandelt zonder verdoving oude en nieuwe kwalen en koortsen. (En als hij eens een zeldzaam moment van gezondheid beleeft treft hem tegenspoed in de vorm van renovaties van zijn huis die horror zijn of verdwaalt hij op de snelweg. Zelfs droomt hij dat hij moet koken.) Hoe zwaarder hij het te verduren heeft, hoe harder de lezer kan lachen.' En dat is werkelijk zo. Het boek is één groot festijn van verhalen, collums en facebookflodders die met een flinke dosis literair vernuft en een gulle kwinkslag geserveerd worden.

André Oyen

11:44 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.