Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

29-03-18

Diep in december Patrick Conrad

9789460016226.jpg


Diep in december Patrick Conrad

Vrijdag, 2018

9789460016226 2018

 

19,95

 

Theo was zo opgewonden dat hij vergat waarvoor hij

gekomen was. Voor hem wees de onnatuurlijke, bijna

obscene houding van het slachtoffer erop dat hij wel

degelijk met een moord te maken had. En de voorlopig onbegrijpelijke enscenering deed hem vermoeden dat het misschien om een professionele of liturgische terechtstelling ging. Want in het geval van een gewone roofmoord zou de dader haar waardevolle ring en haar parelsnoer niet achtergelaten hebben.

 

Patrick Conrad is bekend als schrijver, dichter, plastisch kunstenaar en filmmaker, en hij biedt zowel een enerverende cocktail aan spanning en vaart als lakonieke beschouwingen bij het pseudo artistieke caféleven in het Antwerpen van de jaren tachtig aan . Zijn werk werd herhaaldelijk genomineerd voor de Hercule Poirotprijs die hij in oktober 2015 won voor met zijn thriller Moço (verschenen bij Vrijdag). Tevens werd hij bekroond met de Diamanten Kogel 2007 en vertaald in het Duits en het Engels. Zijn roman Limousine werd in 2014 in Amerika verfilmd.

Met Diep in december brengt Patrick Conrad weer een doorleefde roman noir, zoals alleen hij die kan schrijven. Door zijn stilistische en plottechnische beheersing alsmede zijn vermogen treffend onconventioneel te zijn, is Patrick Conrad toch wel een aparte stem binnen de Vlaamse misdaadliteratuur.

 

Politie-inspecteur Theo Wolf zijn leven stopte toen zijn dochter werd verkracht en vermoord. Hij vergold deze moord door de dader om te brengen. De verkeerde, weliswaar. Na vier jaar celstraf komt hij vrij, en is nog slechts een menselijk karikatuur. Iedereen heeft hem zowat laten vallen en hij vindt nog enkel een baantje als rattenverdelger en zo ontdekt hij het lijk van een dame met wegrottend hoofd in een plastic zak, terwijl een haperende platenspeler de woorden 'deep in December, it's nice to remember', de topsong van Jerry Orbach uit de musical The Fantasticks (1960), blijft herhalen. De ontdekking van het rottend lijk in het leeg appartement blaast de speurder en wreker weer nieuw leven in en Theo gaat zelf op zoek naar de dader, met medewerking van archivaris Dominik Lybaert, de man in het venster aan de overkant, en tegenwerking van zijn ex-collega Chris Stoffels. Muba van wassalon CleanMatic zet hem op weg naar Mona Lisa, die optrad als zangeres in dancing Star Trek.

Diep in december speelt zich af in de winter van 1996 en gaat ook terug naar de Expo 58 en de brand in de Brusselse Innovation in 1967. Daardoor krijgen we een interessant tijdsbeeld en tevens wordt het decor van het verhaal,de stad Antwerpen, liefdevol maar ook genadeloos belicht. Diep in december conftonteert de lezer genadeloos met verval en vergankelijkheid en die niets of niemand ontziende dood. Als altijd weet Conrad weer een verbluffende mix van roman noir en stevige literaire fictie af te leveren. Sommige schrijvers worden met elk boek beter, en dit geldt zeker voor Patrick Conrad.

André Oyen

13:20 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.