Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

25-03-18

CALL ME BY YOUR NAME

1111150.jpg


CALL ME BY YOUR NAME

André Aciman (1951, Alexandrië, Egypte) is literatuurwetenschapper aan de City University in New York, notoir Proustkenner en erg vertrouwd met de literaire wereld. Hij schrijft regelmatig artikelen voor gerenommeerde bladen en publiceerde essaybundels en romans. Toch was Call me by your name/ Noem me bij jouw naam pas zijn eerste roman, een knaller van een debuut dat zowel in de Amerikaanse als in de Nederlandstalige pers bijzonder positief werd onthaald.

 

 

De eerste grote verliefdheid, de verliefdheid die alles wat daarna komt in de schaduw stelt en herkenbaar, voor iedereen die ooit vlinders bij massa's in de maag voelde fladderen, dat is het thema van dit mooie en ook sensuele boek.

 

Elio (Timothée Chalamet) een zeer muzikale en intelligente adolescent, woont met zijn familie in een prachtig gelegen villa aan de kust in Italië. Hij is zo’n jongen die Haydn bewerkt voor gitaar en moeiteloos klassieke stukken speelt op de piano, maar evenzogoed kan meepraten over klassiek literaire werken en de nieuwste poëzie bijhoudt. Hij lijkt zo uit het werk van E.M. Forsters ontsnapt.

Elio heeft een nauwe band met zijn ouders, die hem een uitstekende opvoeding gaven. Zijn vader is een eminente professor die gespecialiseerd is in de Grieks-Romeinse cultuur en zijn moeder Annella (Amira Casar) is een vertaalster. Hoewel Elio's verfijning en intellectuele gaven doen vermoeden dat hij al een volwassene is, is er een groot deel dat nog steeds onschuldig en ongevormd is, vooral over zaken die het hart aanbelangen

Elio’s vader nodigt elk jaar een beloftevolle Amerikaanse student uit op hun landgoed – een traditie die Elio, zelf zeventien, niet echt met gejuich onthaalt. Dat verandert echter wanneer Oliver arriveert. Al bij aankomst oefent deze jonge god een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op Elio.

Elio is vanaf het begin gebiologeerd door deze man en wordt heimelijk verliefd op de man die gedurende de zomermaanden op zijn slaapkamer bivakkeert, terwijl hij in de slaapkamer ernaast ligt.

 

Wat volgt zijn tientallen bladzijden vol hunkering. Aciman smeert die hunkering uit, tergend traag uit . Maar ook de tegenpartij is uiterst beheerst in zijn optreden, bang om met de zoon van zijn gastheer aan de haal te gaan, en laat zich nauwelijks uit zijn tent lokken. Maar uiteindelijk,springen de vonken toch over en begint een korte maar zeer heftige seksuele relatie die haar sporen in beide levens achterlaat.

Zelden werd in een boek niet de liefde, maar de hunkering zo nauwkeurig beschreven, met alle aarzelingen, onrust en onzekerheden die bij die nog onvervulde liefde horen. Deze roman zindert van zinnelijkheid.

In Noem me bij jouw naam serveert Aciman dus de passie met alles erop en eraan. De hoop, de wanhoop, de extase, de teleurstelling, alle worden ze even genadeloos ontleed. En de scenarioschrijver James Ivory die het script schreef voor de film van regisseur Luca Guadagnino (A Bigger Splash) , gebaseerd op het gelijknamige boek volgt heel gretig dit spoor.

In 2015 raakte bekend dat de toen 87-jarige James Ivory de roman wilde verfilmen met Shia LaBeouf en Greta Scacchi als hoofdrolspelers. Uiteindelijk nam de Italiaanse regisseur Luca Guadagnino over,maar Ivory bleeft aan het project verbonden als scenarist. Armie Hammer en Timothée Chalamet ( zeer sterk acteur) werden gecast als hoofdrolspelers. De opnames voor de film gingen in mei 2016 van start in Italië en op 22 januari 2017 ging Call Me by Your Name in première op het Sundance Film Festival.

Call Me By Your Name is ook als film een prachtige, poëtische, zelfs literairevertelling over twee mensen die verliefd worden.

Het zonovergoten decor maakt de vakantieverliefdheid extra aantrekkelijk.

Tevens is het een extra verfijnde, sensuele film waarin een perzik eten een schoolvoorbeeld van een erotisch festijn wordt.

Guadagnino vond ook een interessante vertelvorm, met erg lange shots die plots worden geknipt.

Chalamet en Hammer zijn perfect op mekaar in gespeeld als tortelduifjes die elkaar aanvankelijk niet kunnen luchten maar dan een heel mooie en passionele band krijgen. De cinematografie van de Thaise cameraman Sayombhu Mukdeeprom ('Arabian Nights', 'Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives') en een verbluffende soundtrack met onder andere songs van Sufjan Stevens verhogen het intelligente niveau van de film nog meer!

Recensenten strooien met complimenten en met vier Oscarnominaties, waaronder die voor beste film, kon Call Me by Your Name de Moonlight van 2018 geworden zou zijn. Maar wat de film ook zonder Oscar voor de beste film onsterfelijk maakt is het personage van de vader (Michael Stuhlbarg) die met een uiterst verrassende climax de moraal van het verhaal samenvat in een verbluffende en erg treffende monoloog.

Luca Guadagnino die reeds Tilda Swinton in Io sono l'amore en Matthias Schoenaerts in A Bigger Splash met een maximum aan sensualiteit overgoot maakte van dat prachtige boek Call Me by Your Name een even hoogstaande filmversie . De Oscar voor Best Writing Adapted Screenplay voor James Ivory is hier zeker op zijn plaats!

 

Call Me by Your Name

 

Italië / Frankrijk / Verenigde Staten / Brazilië

2017 Drama / Romantiek

130 minuten

 

geregisseerd door Luca Guadagnino

met Armie Hammer, Timothée Chalamet en Michael Stuhlbarg

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.