Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

20-03-18

De biecht Nadia Dala

index (27).png


De biecht

Nadia Dala

2017

Manteau

ISBN13

978902233435

 

Haar houding balanceerde tussen protserige trots op de ‘kindzus’ en het strak handhaven van haar eigen gezag. Zij stond graag boven mij. Die houding nam ze soms nogal letterlijk. Als peuter leken de spijlen van mijn babybox wel onbeklimbare gladde rotsen. Wanneer ik mezelf op mijn wankele beentjes omhoog trachtte te hijsen, keek Frie neus-in-de-lucht langs haar halfgesloten wimpers op mij neer, naar de bodem van de box, waar ik na verschillende vruchteloze klimpogingen op mijn luierbroek was beland.

Nadia Dala (1970) is televisiemaakster en journaliste. Ze studeerde Arabistiek en Islamkunde, o.a. in Caïro. Ze liep stage bij de krant Middle East Times. Ze werkte voor De Morgen, De Standaard, en het VRT-Journaal. Ze presenteerde op Canvas het cultureel magazine Voetzoeker. In 1995 schreef ze, met Wim de Neuter, het boek Allah weent om Algiers, over de opkomst van het fundamentalisme in Algerije.

De ooit succesvolle journaliste Marie ziet sinds enkele maanden alleen maar de tijd verglijden. Ze zit in haar appartement. Niets beweegt, haar gloriejaren zijn voorbij. Dan komt een telefoontje van haar oude baas. De man die haar carrière heeft gebroken, geeft haar een nieuwe kans. Of ze iemand wil interviewen in de gevangenis. Haar zus. Het heeft te maken met een grote criminele zaak. Maar wat Marie in de bezoekersruimte van de penitentiaire instelling ontdekt, gooit haar hele leven overhoop.

Zeven dagen lang probeert ze de kwelgeesten in zichzelf te bezweren, familiegeheimen komen aan de oppervlakte en lang verloren gegane relaties worden moeizaam weer opgepakt.

Marie, die carrière heeft gemaakt ondanks het racisme in haar omgeving vanwege haar Vlaams-Marokkaanse afkomst, heeft haar zus meer dan twintig jaar niet gezien. De altijd al rebelse Frie zou het liefje zijn geworden van een beruchte maffiabaas. Marie vertelt uitvoerig hoe zij opkeek naar haar zus die haar beschermde, maar haar op zeker moment in de steek liet. Uiteindelijk moet de hoofdredacteur Marie flink onder druk zetten, ze blijft het interview maar uitstellen. In de gevangenis breekt een inzicht door over wat er werkelijk in het gezin gebeurde voordat de ouders van de zussen omkwamen bij een auto-ongeluk. Ondanks het moeilijke thema en get feit dat een dermate traumatische ervaring nooit helemaal gevat kan worden in taal zitten er heel pittige literaire vondsten in het geheel.

In De Biecht toont Nadia Dala het trauma van seksueel kindermisbruik zoals het zich ontplooit in de mensen die er het slachtoffer van zijn.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.