Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

18-03-18

De verbintenis van tegenpolen Alice Hoffman

index (34).png


De verbintenis van tegenpolen

Alice Hoffman

Uitgever: Uitgeverij Orlando

Nederlandstalig 352 pagina's 9789492086563

2018

 

Ons eiland was een kleine landvlek, iets meer dan achtenveertig vierkante meter gelegen in de groenblauwe zee. De oorspronkelijke bevolking was geheel verdwenen, uitgeroeid door ziekte en moord.

Hitte vormde de kern van ons leven, een gedaanteverwisselaar die altijd in de buurt was. Daardoor kreeg ik de aanvechting om uit mijn kleren te stappen en in een ander leven te duiken, waar lindebomen en groene gazonnen waren, waar vrouwen zwartzijden jurken met hoepelrokken droegen, die ruisten als ze liepen; een land waar de maan als een zilveren schijf opklom in een koude, heldere lucht.

Een paar jaar geleden bezocht de Amerikaanse auteur Alice Hoffman een tentoonstelling van de kunst van Camille Pissarro in Williamstown, Massachusetts. Ze wist dat Pissarro een van de toonaangevende kunstenaars van het impressionisme was, maar toen ze meer te weten kwam over zijn Joodse wortels en zijn familiegeschiedenis op het Caribische eiland St. Thomas, werd ze geïnspireerd om een ​​boek te schrijven op basis van dit echte verhaal. Het resultaat werd The Marriage of Opposites , haar vijfentwintigste roman.Op het tropische eiland Saint Thomas, een kleine landvlek, iets meer dan achtenveertig vierkante meter gelegen in de groenblauwe zee, de oorspronkelijke bevolking was geheel verdwenen, uitgeroeid door ziekte en moord, in het begin van de 19e eeuw droomde de Creoolse Rachel van een leven in het verre Parijs. Rachels moeder, een toonaangevende vrouw binnen de Joodse gemeenschap die is ontsnapt aan de Inquisitie, huwelijkt haar dochter echter uit aan een oudere weduwnaar met drie kinderen. Als haar echtgenoot plotseling overlijdt en zijn jongere neef Frédérick uit Frankrijk overkomt om de nalatenschap te regelen, neemt Rachel haar leven in eigen hand en begint een hartstochtelijke verhouding.

Dat leidt tot een schandaal dat haar hele familie treft, ook haar lievelingszoon, die een van de grootste kunstenaars van Frankrijk zal worden - grondlegger van het impressionisme, vriend van Manet en mentor van Cézanne: Camille Pissarro.

In 1860 deed zich echter een ander romantisch schandaal voor in de familie Pissarro. Camille werd verliefd op Julie Vellay, een jonge vrouw die werkt als koksassistente in het huis van zijn ouders. Toen Julie zwanger werd en Camille zijn ouders op de hoogte bracht van hun voornemen om te trouwen, protesteerden Frédéric en Rachel. In hun ogen was dit huwelijk sociaal en religieus onmogelijk: Julie was een plattelandsmeisje, een dienaar en een christen. Ze weigerden hun zegen te geven en dit bezwaar was een financiële zorg voor Camille en Julie, want zonder hun goedkeuring kon Camille hun eigendom niet erven. Hij bleef echter toegewijd aan Julie; zij trouwen uiteindelijk in 1871 en hadden samen zeven kinderen. Zelfs na de dood van Frédéric in 1865 weigerde Rachel om hun vereniging te zegenen of om Julie met genegenheid te behandelen.

Alice Hoffman gaat terug naar de bronnen van de familie van Camille Pissarro, tussen het paradijs van de Stille Oceaan en de wind van rebellie.

De verbintenis van tegenpolen is een indringende roman over persoonlijke verlangens en sociale restricties, over raciale vooroordelen en je eigen weg volgen.

André Oyen

00:16 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.