Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

19-03-18

De antwoorden Catherine Lacey

9789492478535.jpg


 

De antwoorden

Catherine Lacey

 

Gerda Baardman, Mirko Stuiveling vertaling

ISBN :9789492478535

2018 Uitgever :

Das Mag Uitgeverij B.V. 388

 

 

Ik blijf me afvragen of er niet iets heiligs tussen mensen is, iets vormeloos, iets wat niet gekwetst kan worden.

 

 

 

Catherine Lacey (°1985) werd geboren in Tupelo, Mississippi. In 2015 verscheen bij Das Mag ook al de Nederlandse vertaling van haar debuutroman Niemand is ooit verloren (2014) die een ongekend succes werd in de USA. Het tijdschrift Granta selecteerde haar ook in zijn lijst van best young American novelists en ze won een Whiting Award.

 

De antwoorden is de tweede roman van Catherine Lacey. Het is een roman over liefde en de (on)maakbaarheid ervan.

Acteur-regisseur Kurt Sky vraagt zich af hoe het komt dat al zijn relaties mislukken en hij besluit een wetenschappelijk experiment hierrond te financieren met hemzelf in de hoofdrol en andere functies!

 

Hij zal tijdens get experiment zijn leven delen met verschillende types vrouwen, allemaal zorgvuldig geselecteerd en gescreend door een team psychologen, om de liefde in kaart te brengen. Zo brengt hij het ene deel van de dag door met de Moederlijke Vriendin, maakt hij daarna ruzie met de Boze Vriendin, om ten slotte de goedmaakseks te beleven met een Intieme Vriendin (niet te verwarren met de Slaapvriendin).

Het boek is opgedeeld in drie delen. In deel één en drie lezen we vanuit de ik-persoon Mary. Ze is opgegroeid bij een gelovige familie, die zich afzet tegen de regering en technologie.

Omdat Mary pijnen en krampen in haar lichaam heeft, gaat ze zogeheten PAK-behandelingen volgen. Het lijkt te helpen. In haar werkpauzes gaat ze naar therapeut Ed en ze moet voor zijn diensten stevig betalenn. Om de behandelingen te blijven bekostigen, gaat ze opzoek naar een tweede baan. Die vindt ze in het vreemd liefdesexperiment van Kurt Sky, door de rol van Mary de Emotionele vriendin die altijd voor hem klaar staat, voor haar rekening te nemen.

Deel twee van dit boek wordt vanuit het perspectief van verschillende personages, waaronder een heleboel van Kurts vriendinnen verteld. Tijdens het experiment meet het onderzoeksteam alles wat de proefpersonen ervaren en kunnen zij ook emoties aanwakkeren, waardoor het onderzoeksteam de vriendinnen en Kurt soms emotioneel onder druk zet.

 

Zijn tegenspeelsters bestoken hem met gescripte dialogen en hun lichaam is volgeplakt met sensoren die opflakkerende emoties proberen te vatten én te stimuleren. Kan liefde opgewekt worden? Kan ze groeien onder valse voorwendselen? Met andere woorden: als je speelt dat je verliefd bent, kun je het dan ook echt worden?

 

Kurt raakt gefascineerd door Mary omdat ze nog nooit van hem gehoord heeft. En Mary verdwaalt in het doolgof van realiteit en fictie!

Catherine Lacey roept Lacey toch enkele interessante vragen op in haar zoektocht naar de vraag of liefde maakbaar is.

Het is een fascinerend concept dat de lezer meeneemt in een even geraffineerd als mysterieus concept!

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.