Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

31-03-18

'Na Mattias' Peter Zantingh

1ce48cf36ddabb21fdff9376c3e589f939a35c72.jpg


Na Mattias'

Peter Zantingh

2018

Uitgeverij Das Mag Uitgeverij B.V.

ISBN9789492478559

200 pp

Rouw is als een schaduw. Hij voegt zich naar de stand van de zon, staat 's ochtends anders dan 's avonds.

 

Peter Zantingh (1983) schreef de romans 'Een uur en achttien minuten' (2011, o.a. genomineerd voor de Dioraphteprijs) en 'De eerste maandag van de maand' (2014). Daarnaast is hij plaatsvervangende chef van de zaterdagkrant van NRC Handelsblad.

 

Na Mattias,is zijn nieuwe roman die bij de jonge maar succesvolle uitgeverij Das Mag verscheen.

Het boek bestaat uit een achttal verhalen, verteld door personen die op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn door de dood van Mattias. Uiteindelijk komen alle verhalen bij elkaar en begrijp je wat en hoe het gebeurd is, dat Mattias niet meer leeft.

Mattias ging dood. Zij bleven achter. Zij vertellen. Acht perspectieven, acht versies. Sommigen hadden hem lief, anderen kenden hem nauwelijks, en alle herinneringen zijn anders. In elk leven speelt hij eenbepaalde rol, juist door er niet te zijn. Langzaam wordt duidelijk wie Mattias was en wat er die avond gebeurde. Verhaaltechnisch zit het werk bijzonder sterk in elkaar, de spanningsopbouw is heel knap en maakt je bijzonder nieuwsgierig naar de ontknoping.

Door het verhal van de achterblijvers leer je Mattias – dromer, allemansvriend – vrij goed kennen.

Zo is er bijvoorbeeld zijn passie muziek,die door het hele boek flitst. Het verbaast dan ook niet dat Mattias rondliep met plannen voor een koffiezaak waar muziek naast koffie de hoofdrol zou spelen. In Na Mattias zet Peter Zantingh in nog geen 200 bladzijden een verhaal neer dat een heel bijzonder portret schetst van een persoon die je als lezer beter had willen kennen, maar die je bijblijft omdat er zoveel mysterie rond hem hangt.

Een heel intelligente en bijzonder goed geschreven roman.

André Oyen

 

13:06 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.