Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

02-04-18

Anne Moon Disko | Kleine hellen

9789492068132V (1).jpg


https://www.youtube.com/watch?v=co2rhrVkZ-s

 

Anne Moon Disko | Kleine hellen

 

ISBN 9789492068132

 

Verschenen: 31 januari 2018

 

Prijs € 16,95

 

120 blz.

Hij voelt zich als toen, onwennig verlegen, en het duurt even voordat hij echt naar Vera durft te kijken en haar kan zien zoals ze nu is!

 

Anne Moon Disko is beeldend kunstenaar en schrijver van korte verhalen. Kleine hellen is haar debuutroman.

De titel van het verhaal is gebaseerd op de song Little Hells van Marissa Nadler.

Kleine hellen is het verhaal over de innige band tussen Vera en haar jongere broer Max. Vera schrijft, Max schildert. Als Vera te horen krijgt dat ze nog maar een paar maanden te leven heeft, dringen zorgvuldig weggestopte herinneringen zich op en ontvouwt zich het verhaal van een bewogen jeugd.

 

Vera was vier jaar oud wanneer ze met haar vader en tweejarige broertje Menko een dagje naar het strand gaat. Haar moeder is niet meegegaan, zij houdt niet van de hitte en de drukte. In een moment van onoplettendheid verliezen ze Menko uit het oog. Hij blijkt te zijn verdronken.

Het huwelijk van haar ouders heeft hier vreselijk onder te lijden, ze kunnen elkaar niet meer bereiken en troosten, laat staan begrijpen.

Toch raakt moeder weer zwanger en Vera krijgt een broertje Max waar ze zich meteen heel verantwoordelijk voor voelt en waar ze ook van meet af aan een heel goede band mee heeft. Hun vader gedraagt zich zeer tiranniek tegenover Max, hij wil het kind extra beschermen maar dit doet hij op een niet erg pedagogisch verantwoorde manier.

Vera heeft zich er tegenover Max erg schuldig over gevoeld dat ze vroeg het huis uitging omdat ze het ondraaglijke stilzwijgen tussen haar en haar moeder niet meer aankon.

Vader had het huis al eerder verlaten en ook hun moeder verdween later met de noorderzon. Max, die nog maar elf was, woonde vanaf die dag ineens bij opa en oma.

 

Schuldgevoel, gevoel van verlaten zijn, wanhoop, eenzaamheid, angst, verdriet, hunkering, zoeken naar erkenning, vergeving, weggestopte gevoelens en herinneringen, het zich verantwoordelijk voelen voor elkaar en een heel innige band tussen broer en zus, zitten heel mooi en treffend in dit verhaal verweven.

Wanneer Max naar Dieppe is afgereisd, uit de behoefte een mooie herinnering aan zijn grootouders naar boven halen, belt Vera hem met de boodschap dat ze ongeneeslijk ziek is.- 'Max vertrekt dan onmiddellijk naar huis.

 

Monica, haar geliefde, komt elke dag langs om Vera te helpen wanneer Max naar zijn werk, als docent schilderen, is. Ze zorgt voor de boodschappen, het eten en de was en Max.

Zowel Max als Monica hopen het beeld van Vera levend te houden door haar te schilderen.

Vera van haar kant probeert haar herinneringen vast te leggen in het boek dat ze bezig is te schrijven.

Kleine hellen is een erg Frans aandoend melancholisch, fijngevoelig verhaal over zoeken naar betekenis en erkenning, en je roots vinden.

André Oyen

18:20 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.