Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

05-03-18

Van de wereld Peter Drehmanns

9200000079743133.jpg


Van de wereld. Marmer, Baarn. 284 blz. € 19,99. Auteur: Peter Drehmanns Uitgever: Uitgeverij Marmer B.V.

9789460683794 januari 2018

 

We blijven geloven in de wonderen van de jeugdzorg, de traumazorg, de verslavingszorg, de zuigelingenzorg, de vreemdelingenzorg, de zielzorg. Ook al zegt de maatschappij steeds vaker en steeds luider dat het haar een rotzorg zal zijn.

Peter Drehmanns (1960) is schrijver, dichter en voormalig recensent, met zo wat een dozijn romans op zijn naam. Hoofdpersoon in Drehmanns' nieuwste roman, Van de wereld, is Daan Vos, de meest daadkrachtige en resultaatgerichte medewerker van het KID. (Kinder Interventie Departement) Hij moet kinderen redden van volwassenen die kampen met werkloosheid en verslavingen. Als medewerker van het KID (Kinder Interventie Departement) probeert hij de wereld een beetje beter te maken en crisissituaties in gezinnen op te lossen. Hij biedt hulp aan kinderen die in hun veiligheid bedreigd worden, voert intensieve gesprekken met probleem¬ouders en komt herhaaldelijk in heikele situaties terecht. Maar in het weekend wordt er echter een ander persoon in hem wakker en gaat hij helemaal uit de bol met drugs, drank en condoomloze seks met one nijkt stands.

Deze twee werelden kan hij keurig gescheiden te houden, totdat ze elkaar eigenlijk bij toeval maar wel heel confronterend raken.

Het is een onvermijdelijkheid van de gang van zaken die voor de lezer, en voor collega Jaap trouwens ook, steeds duidelijker wordt, maar die Vosniet echt doorheeft. Wanneer hij een wat oudere rosse vrouw ontmoet lijkt Vos eindelijk zijn wilde haren te verliezen en de liefde van zijn leven te hebben gevonden, maar het lot beslist op een onverbiddelijke manier helemans anders.

In deze bitterzoete vertelling schetst de auteur een wereld van goed en kwaad, liefde en bedrog waarin

alle goede bedoelingen ten spijt, de barmhartige Samaritaan wordt uitgelachen, gebruikt,en uitgespeeld. En valt.

Van de wereld is een fantastisch goed opgebouwd met heel veel slapstick maar ook met heel confronterende realiteit.

Van de wereld is een wervelend maar ook confronterend boek!

André Oyen

16:39 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.