Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

01-03-18

Algemene psychologie Een inleiding

cover (2).jpg


 

Algemene psychologie

Een inleiding

Door Pol Craeynest (Auteur) , Miet Craeynest (Auteur) , Stijn Meuleman (Auteur)Uitgeverij: ACCO Uitgeverij

Publicatiedatum: 2017

Pagina's: 448

ISBN: 9789463441902

Zesde, herwerkte druk

Een ui kent een gelaagde structuur. Hij moet laag per laag gepeld worden opdat men tot zijn kern zou doordringen. Ook de psychologie kan op die manier begrepen worden: ze poogt het handelen, denken en voelen van de mens te begrijpen door te onderzoeken wat onder de schil van het uiterlijk gedrag verscholen zit.

MIET CRAEYNEST en STIJN MEULEMAN zijn allebei psycholoog en hebben een jarenlange ervaring als docent psychologie in het hoger onderwijs, respectievelijk aan de hogescholen Howest en VIVES.

Met dit lijvige boek geven zij een inleiding in de algemene psychologie of functieleer, die zich toelegt op de basisprocessen vanwaaruit het menselijk gedrag wordt gestuurd. Zij bekijken met de lezer wat psychologie is, hoe is ze als wetenschap ontstaan en hoe verschilt ze van gewone mensenkennis? Wat is de relatie tussen de hersenen en ons gedrag? Nemen wij allemaal dezelfde werkelijkheid waar? Hoe betrouwbaar is ons geheugen? Zijn intelligentietests echt in staat om onze intelligentie te meten? Is de opvoeding van een kind meer gebaat met belonen dan met straffen? Welke diepere behoeften liggen aan de basis van wat wij nastreven? Emoties geven kleur aan het gedrag, maar hoe komt het dat ze het soms ook danig in de war kunnen sturen?

Na een algemene kennismaking met de psychologie volgen hoofdstukken over biologie en gedrag, de waarneming, het geheugen, leerprocessen, denken en intelligentie, motivatie en emoties. Aan bod komen vragen als: hoe nemen we waar? Hoe kunnen we ons geheugen trainen? Wat is het verschil tussen klassieke en operante conditionering? Wat meten intelligentietests? Voor elk van deze vragen geven de auteurs klare antwoorden die gebaseerd zijn op recente wetenschappelijke onderzoeken. Tal van concrete voorbeelden, duidelijke schema's, weetjes, opdrachten en tekeningen zorgen ervoor dat de soms vrij moeilijke leerstof gemakkelijker te verteren is voor de modale lezer. Achteraan volgen een bibliografie, personenregister en trefwoordenregister, en een verwijzing naar een digitaal leerplatform met opdrachten (met een inlogcode). Boeiend en leerzaam werk!

André Oyen

23:18 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.