Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

26-02-18

Over de Taag Hans Dekkers

594b50d4c519d6.30582263.jpg


 

www.hansdekkers.org

https://www.youtube.com/watch?v=9Gn_e7uQ-Jk

Over de Taag

Hans Dekkers,

ISBN

9789028427310

Wereldbibliotheek 2018

Aantal Pagina's

224

Uiteindelijk sta je er altijd alleen voor. We kunnen elkaar hooguit een beetje troosten. Je bent naakt als een gestroopt dier en tegelijk geharnast als een ridder. De mens daartussenin, de gewone mens, is verdwenen. Voor de grootste onbenulligheid die ik met Clarissa meemaakte, zou ik nu mijn hele bezit overhebben. Eigenlijk zou je willen dat de doden alle herinneringen meenamen waarin ze een rol spelen. Dan zouden ze ons niet meer kunnen kwellen.’

 

Hans Dekkers (Venlo, 1954) debuteerde in 1992 in het literaire tijdschrift De Revisor. Sinds die tijd verschenen van hem zes romans, een verhalenbundel en twee dichtbundels.

Psychiater Ernest Bas zit in een zwaar en pijnlijk rouwproces verwikkeld, door de dood van zijn vrouw Clarissa, van wie hij de psychische aftakeling niet had zien aankomen, waar hij zich zeer schuldig om voelt. Hij geeft zijn baan op en verhuist naar Lissabon, waar de halfzus van zijn vrouw , Isaura, woont. Hij hoopt dat deze hem kan helpen Clarissa's overlijden te verwerken, omdat zij het dichtst bij haar stond. Wanneer Isaura een traumatische gebeurtenis uit zijn jeugd oprakelt, moet Ernest onder ogen zien dat het beeld dat hij van anderen en van zichzelf heeft, niet strookt met de werkelijkheid. Geleidelijk overwoekert het verleden het heden en ziet Ernest zich gedwongen zijn eigen geschiedenis te herschrijven.

In Lissabon voelt hij zich naar Isaura toegroeien, maar anderzijds is er ook de confrontatie met de getroebleerde relatie met zijn broer waarmee hij al 40 jaar geen contact meer heeft. De oorzaak van de breuk zoals hij die in zijn hoofd gevormd heeft is door de tijd vervormd, en is net als zo veel andere dingen uit uit zijn verleden aan een grondige herziening toe.

Over de Taag is een filosofisch, poëtisch maar ook humoristisch verslag van de strijd van Ernest met de ineenstorting van zijn zorgvuldig opgebouwde zelfbeeld.

Het is ook mooi, beredeneerd proza, waarin af en toe met taal geëxperimenteerd wordt, en waarin de figuur van Slauerhoff, die in Nederland toch hét prototype van de romantische dichter is, net als Ernest op zoek is naar het geluk dat nooit te vinden is. En uiteraard biedt de figuur van Slauerhoff de schrijver de mogelijkheid over Lissabon te schrijven, de stad van de melancholie. Want In Lissabon vind Ernest net als Slauerhoff een atmosfeer die past bij zijn gemoedsgesteldheid. Ernest probeert er aan zijn demonen te ontsnappen en de schrijver toont de momenten waarop Ernest door herinneringen overspoeld wordt en een zoektocht naar nieuw geluk en naar aanvaarding van alles wat onverwerkt is, aanvat. En zo vindt hij niet alleen liefde, maar ook een grote ontnuchtering.

André Oyen

11:39 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.