Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

10-03-18

Juan José Arreola – Het wonderbaarlijke milligram

Boeken-schaduwArreolaDEF.jpg


 

Juan José Arreola – Het wonderbaarlijke milligram

ISBN: 9789492068149

200 blz.

17,95

Vertaald door Guy Posson

20 januari 2018 

Om mij adequaat uit te drukken, zou ik een taal moeten gebruiken die overeenkomt met mijn substantie. Maar dan zouden we terugvallen op onze eeuwige uitgangsposities en je zou me niet kunnen begrijpen.

God's stilzwijgen

Juan José Arreola Zúñiga ( 1918 - 2001) was een Mexicaanse schrijver en academicus. Hij wordt beschouwd als de eerste experimentele korte verhalen schrijver van Mexico van de twintigste eeuw. Arreola wordt erkend als een van de eerste Latijns-Amerikaanse schrijvers om het realisme te verlaten; hij gebruikte elementen van fantasie om existentialistische en absurdistische ideeën in zijn werk te onderstrepen. Hoewel hij weinig bekend is buiten zijn geboorteland, heeft Arreola gediend als de literaire inspiratie voor een legioen van Mexicaanse schrijvers die geprobeerd hebben de realistische literaire traditie van hun land te transformeren door elementen van magisch realisme , satire en allegorie te introduceren. Samen met Jorge Luis Borges wordt hij beschouwd als een van de meesters van het hybride subgenre van het essayverhaal. Hij publiceerde slechts één roman, La feria (The Fair; 1963).

Het werk van Juan José Arreola, werd beïnvloed door auteurs als Marcel Schwob , Julio Torri , Giovanni Papini , Jorge Luis Borges , Charles Baudelaire en hebben als belangrijkste kenmerken de bondigheid, de ironie en de constante combinatie van de bronnen van verschillende literaire genres, zoals verhaal, poëzie en essay. Het thema liefde is cruciaal in zijn werk: het gaat van adolescent idealisme naar een angstaanjagende en karikaturale visie van vrouwen, een figuur en symbool van vervreemding, pijn en dood. Zijn eerste collectie korte verhalen , Varia invención , verscheen in 1949. Rond 1950 begon hij samen te werken aan de bloemlezing Los Presentes en ontving hij een subsidie ​​van de Rockefeller Foundation .

In 1979 ontving hij de Nationale Prijs in Brieven ( Premio Nacional en Letras ) in Mexico-Stad. In 1989 ontving hij de Jalisco-prijs in brieven en in 1992 de Literatura Latinoamericana y del Caribe Juan Rulfo- prijs. In 1997 ontving hij de Alfonso Reyes-prijs ; en in 1998 de Ramón López Velarde- prijs. In 1999, op zijn tachtigste verjaardag, werd hij de favoriete zoon van Guadalajara genoemd ,

In de voor dit boek geselecteerde verhalen uit de bundel ‘Het wonderbaarlijke milligram’, ligt duidelijk de schaduw van Kafka.

Deze verhalen zijn origineel en scherp verteld, mensen scherpzinnig tonend in al hun irrationaliteit en absurditeit, vaak met satirische of andere humor.In een van de vroegste, meest serieuze stukjes, "God's stilzwijgen" (1943), schreef een verteller naar God om een ​​teken van geruststelling en hierop antwoordde God, dat hij de schrijver de raad gaf om de mooiste onderwerpen rond zich heen te verzamelen en minder oog te hebben voor het slechte.Juan José Arreola schreef pareltjes van lichtvoetig surrealisme, waarin een venijnige ondertoon in de flegmatieke humor doorklinkt .

Vertaler Guy Posson was een persoonlijke vriend van Juna José Arreola. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst in 1985, waarna wederzijdse bezoeken aan Mexico en België volgden.

In 2018 is het honderd jaar geleden dat Juan José Arreola (1918-2001) werd geboren. De hoogste tijd voor de eerste Nederlandse vertaling van zijn bijzondere werk. Met dank aan de vakkundige vertaler Guy Posson!

André Oyen

11:14 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.