Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

10-02-18

DE MAAGDEN MOETEN BLOEDEN Katelijne Brouwer

9789463360272.jpg


https://www.youtube.com/watch?v=wnBWLzNbCmw

DE MAAGDEN MOETEN BLOEDEN

Katelijne Brouwer

ISBN 9789463360272

paperback

Aantal pagina's 64

Prijs € 15,90

NUR 306

januari 2018

De Harmonie

De bange man wil weten, hij graaft naar wat vroeger was/

en zoekt houvast in wetenschap.

Hoe spijkers de wetten kerfden, /

leest hij op halfvergane kleitabletten uit verre oorden./

brokken sommen, verkochte koeien, zakken graan, nooit in loze woorden, zoveel nieuwe manen, net zoveel dagen /

werken voor een heer, meer wil hij lezen, meer./

Alleen gedichten over bijenteelt

en de stekelige vlechtheggen/

uit de Gallische oorlog kunnen hem bekoren. /

Poëzie is voor dromers,/

niemand wil zijn dromen horen./

Katelijne Brouwer (1966) studeerde in de Schrijversvakschool te Amsterdam. Op papier publiceerde ze korte verhalen en gedichten in Op Ruwe Planken en Handboek voor een Optimistisch leven. Haar gedicht ‘De bange man’ staat in de bloemlezing Een toon die in de stilte zoemt, de 100 beste gedichten uit de Turing gedichtenwedstrijd 2015. Online vind je haar op De Optimist, De Vallei en Pretpark Poëzie.

Seks, dood en dieren, verwanten dat zijnsteeds terugkerende elementen in de poëzie van Katelijne Brouwer. Haar debuutbundel bevat een reeks gedichten, onderverdeeld in drie afdelingen, waarin zich de cyclus van het leven voltrekt, te beginnen bij de kindertijd – met een fascinatie voor dieren, een zieke moeder, de dood, volwassenheid, liefde en zelf kinderen krijgen.

Brouwer verenigt in haar taal het lyrische en het banale, humor (soms een beetje wrang) en de dagdagelijkse zaken des levens.

Zo krijgen we van een koelkast te horen dat er blauwe schimmel op de ham groeit, en 'achter mij maakt een pan gekookte/ aardappelen zijn eigen antibiotica en/ in de groentela sterven blaadjes sla.''

Gedichten over haar oma, met het karakter van een paasei haar moeder en haar vader, de bange man zijn vaak geestig maar hebben toch een eigen accent. In het laatste deel, De sirenes jankten, staan zeer mooie gedichten – over haar moeder.

Vooral Voor de gieren is zeer aangrijpend omdat het zo treffend de onmacht vertaalt van iemand die geen woorden, geen gesprek vindt over een naderende dood.

Dat hele geelte over de moeder is trouwens verstrikt in rouw, pijn, gemis met mooie huilende woorden.

Ook het gedicht 'Dochter van dienst' over de laatste zorgen voor haar schoonmoeder kruipt héél intens bij de lezer onder de huid.

DE MAAGDEN MOETEN BLOEDEN is een mooie en sterke debuutbundel die technisch, inhoudelijk en taalkundig heel goed in mekaar zit!

André Oyen

21:42 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

Geachte meneer Oyen,
Bedankt voor de zorgvuldige lezing en bespreking van ‘De maagden moeten bloeden.’ Fijn dat ik in uw bespreking niet verword tot een ‘One Poem Poet’ maar dat meer u aanspreekt. Uw veel taalrijkere Vlaams doet me meer dan recht. Met grote dank,
Katelijne Brouwer

Gepost door: Katelijne Brouwer | 14-02-18

De commentaren zijn gesloten.