Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

05-02-18

bokman Dean Bowen

bokman.jpg


https://www.youtube.com/watch?v=VteoFbc6chk

https://www.youtube.com/watch?v=dYVQ_H8EL2s

bokmanDean Bowen

 9789491921452

76 p.

Uitgeverij Uitgeverij Jurgen Maas /Epo

Jaar van uitgave 2018paloeloe roept de ether aan/halfstok lichaam theater de ribbenkast draagt /

gordijnen waarachter al jouw/

componenten gronding fingeren onaf omlijning geeft blauwdrukprocessen weer/

die we expanderen om holten voor je echo's in het detail te nestelen/paloeloe

is een hart oceanen over/zandzakkensentiment de dijken waar golven /

migranten zo weinig de zee/

gelijken kapotslaags het kapitaal wie de

/marktwerking omarmt weet zijn plek in/

de afvalverwerking te relativeren tot kostenpost geopolitiek en de handen langs/

het scheerdraad/welzijnsbehoefte een on-europese vertaling van haar saeculum aureum/

rouwrandtongen genoeg die meer dan burgervader betuigingen van aanzetten/

tot nog maar tien jaar langer in de huizen waar het tapijt bevlekt we vieren/paloeloe

een maag uiteengevouwen/

Dean Bowen (1984) is dichter en performer. Hij publiceerde eerder gedichten op online platforms Samplekanon en Hard//Hoofd en in verschillende tijdschriften, waaronder nY en Kunsttijdschrift Vlaanderen. Hij verwierf faam op vele binnenlandse en internationale podia om zijn buitengewoon bevlogen voordracht en in 2016 won hij de Van Dale spoken Award in de categorie poëzie. Daarnaast is hij redacteur bij Perdu, stichting voor poëzie en experiment te Amsterdam.

Als schrijver is hij vooral bezig de dynamiek van de samengestelde identiteit te onderzoeken en hoe deze zich verhoudt ten opzichte van zowel een politieke als een maatschappelijke positionering. Hiervoor zet hij het gedicht in als instrument en als een democratische ruimte om die meerstemmigheid te kunnen vangen.

In Bokman graaft hij vergeten geschiedenissen op en ontleed hij de structuren die ons politieke bewustzijn onderdrukt houden. Zo ontrafelt hij op magnifieke wijze zijn eigen erfenissen die zich op verschillende continenten afspelen.

In deze debuutbundel Bokman herschept hij zijn culturele achtergrond die zich op verschillende continenten afspeelt: ik ben van de gronden van Rotterdam en Paramaribo en Linden en Kaapstad/ elke thuis is een schoot die een nieuwe mij baart. Soms boos, dan weer schouderophalend maar steeds houdt hij ons met scherpe meertalige tong bij de les.

Hoe verhoud je je tot de mechanismen die politiek en maatschappelijk aan alle kanten druk uitoefenen op het individu?, vraagt de dichter zich af. Hij wil geen land claimen. Lyrisch, bevlogen, mededogend, woedend en diep persoonlijke legt hij universele patronen bloot en laat hij vele stemmen aan het woord.

We horen de getuigenis van een van de slaven die aanwezig was bij de opstand op de Vigilante in 1780. De wreedheid wordt bezongen (‘tot de botten ontbloot’) maar ook de overwinning: de slaven konden hun eigen namen kiezen, doopten zichzelf om tot Marron. Niet voor niets wordt er in dit gedicht tot tweemaal toe vermeld dat de ik wordt herboren. Bowen weet een eeuwenoude gebeurtenis zo te vatten dat ze blijven ronddollen in het hoofd van de lezer of de luisteraar.

'we kaapten het schip,/

maakten van onszelf een vrijheid in het jaar van jullie /vader 1780/.

Verschillende talen en structuren razen vol vaart door deze hele aparte bundel.

André Oyen

00:04 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.