Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

21-03-18

Charlotte Mutsaers – Harnas van Hansaplast

9200000084603074.jpg


Charlotte Mutsaers – Harnas van Hansaplast. Das Mag, Amsterdam. € 20,99. 2017

Als ik groggy over de zolder terugloop om schoon beddengoed te halen, ontdek ik alweer iets waar ik steil van achteroversla: een geslachtloos mannetje zo roze als een big. Het is tegen een dwarsbalk geplakt en opgebouwd uit stroken Hansaplast. Zijn armen hangen neer, zijn gelaatsuitdrukking is sip en onder zijn voeten staat in zwarte kapitalen: IK’,

Na de dood van hun broer Barend is het aan Charlotte Mutsaers en haar zus A. om het ouderlijk huis, waar hun broer na het overlijden van vader en moeder Mutsaers is blijven wonen, te ontruimen. Hoewel er veel van hun gezamenlijke verleden bewaard is gebleven in het huis aan de Utrechtse Nieuwegracht, heeft Barend het in de twintig jaar dat hij zijn ouders overleefde in bezit genomen en er zijn sporen achtergelaten.

Dwalen door een deels bewaard en deels terzijde geschoven verleden ontstaat voor Charlotte Mutsaers dé vorm voor het boek over haar broer dat ze moest schrijven, maar dat ze heel moeilijk uit haar pen kreeg. In Harnas van Hansaplast kamt Charlotte Mutsaers het huis en haar geheugen uit en dat levert een groepsportret op waarin de schrijvende zus een minstens even belangrijke plaats inneemt als de eenzaam en alleen gestorven broer.

Want hoe autobiografisch de basis van Harnas van Hansaplast ook is, het is een roman. Charlotte Mutsaers heeft over de vorm nagedacht, veroorlooft zich heel veel dichterlijke vrijheden en wikt en weegt haar woorden.

Met open vizier treedt ze het verleden tegemoet. Het verleden waarin ze deel uitmaakte van een gezin in goeden doen waarin de kinderen deels door de mores van de tijd en deels door het onvermogen van de ouders op afstand gehouden werden. Een gezin waarin van onvoorwaardelijke liefde en spreekwoordelijke nestwarmte nauwelijks sprake was.

Aan de hand van zijn (on)hebbelijkheden reconstrueert de auteur het leven van haar broeren en ze portretteert hem. Dat doet zij heelgewetensvol. Ze is zich er voortdurend van bewust dat zij als het om aangeboren en aangeleerd gaat niet wezenlijk van elkaar verschillen, maar hij liet kansen liggen, terwijl zij haar talenten gebruikte.

Harnas van Hansaplast’, is het verslag van een boedelruiming, en een heel doorleefd portret van een eenzaam, onbekend leven.

Het boek is geworteld in de werkelijkheid, maar volkomen in fictie verder geboetseerd door het grote literaire talent van Charlotte Mutsaers.

André Oyen

00:01 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.