Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

27-01-18

The Square

1113175.jpg


The Square

 

 

 

Ruben Östlunds The Square, die in 2017 op het filmfestival van Cannes de Gouden Palm won en ook een aantal Europafilmprijzen in de wacht sleepte, laat in een door de media geapprecieerde cultuurexpert aftakelen tot een regelrechte loser die door de massa uitgespuwd wordt. De mens als kuddedier en alle vormen van conformisme komen regelrecht uit een wat warrige cursus psychologie gewaaid een parfum met zich meebrengend dat de term ‘grensoverschrijdend’ op vlak van kunst, echt niet veel voorstelt.

 

In The Square staat Christian (Claes Bang), de curator van een nieuw kunstmuseum in Stockholm centraal. Hij is op het eerste gezicht een liberaal, welgesteld, smaakvol, sexy en succesvol cultuurpaus met machotrekken. Tijdens een straatperformance: schiet Christian een dame te hulp die wordt belaagd. Dat blijkt een opzetje om zijn mobieltje en portemonnee te rollen. Als Christian zijn telefoon trackt naar een woonkazerne, stuurt hij alle bewoners een dreigbrief om zijn spullen terug te krijgen. En daardoor breekt een hel van chaos los.

 

Deze chaos belaagt Christian dan van vele kanten. Zo is er een uit de hand gelopen apenperformance, is er de expositie ‘The Square’: twee maffe reclameboys verzinnen daar wel even een gore virale internetcampagne voor.

De film observeert scherp, vraagt zich af of kunst een complexe code is om de elite van het plebs te scheiden.

Met zijn 2 uur en 24 minuten was voor mij persoonlijk The Square een veel lang, te onevenwichtige en soms ronduit vervelende satire. Door al de lofuitingen en prijzen voelde ik me toch wel een artistieke zwerver die een film die ietwat overkookt van de ideeën en ongemakkelijke en bizarre observaties echt niet kon smaken.

André Oyen

The Square

Ruben Östlund

Zweden / Denemarken / Verenigde Staten / Frankrijk

Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West

2u22 2017

23:39 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.