Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

22-01-18

Onder een hemel van sproeten Alex Boogers

9200000072172108.jpg


Onder een hemel van sproeten

 Alex Boogers

 

Uitgever: Podium

 373 pagina's 9789057598364  2017De rituelen die we samen hadden brokkelden af als versuikerde herinneringen. Als je ze aanraakte, werden het losse korreltjes die door je vingers glipten.

Met Onder een hemel van sproeten komt Alex Boogers wederom met een ijzersterk verhaal naar voren. In zijn nieuwe roman laat Boogers zien dat discriminatie, racisme en vergelding in 2009 aan de orde van de dag zijn.

Het verhaal start met de zwarte gehandicapte Harvey. Hij groeit op in een zwarte wijk met een alcoholverslaafde vader.

Thuis staat hij alleen, evenals op school. Dat verandert wanneer hij Amy ontmoet. Zij probeert hem, samen met de Italiaan Angelo te helpen.

Amy leidt op haar beurt eveneens een zwaar leven. Van haar moeder en stiefvader moet ze naar een psycholoog. Daar krijgt ze de opdracht in een dagboek te schrijven. Dit doet ze. Tegelijkertijd zoekt ze steeds vaker de ruimte op in de polder. Daar ontmoet ze de oude weduwnaar Jacob. Ook hij draagt, net als Amy en Harvey, levensleed met zich mee en zoekt in de polder rust door vogels te spotten. De twee spreken veelvuldig met elkaar en komen zo langzaam achter elkaars geheimen. Hartverscheurend zijn hun verhalen: ze leven door, maar zullen niet meer zijn dan stoeptegels in een straat. Ze lijken slechts elkaar en enkele omstanders te hebben die kunnen zorgen voor vrede. Wanneer Jacob eigenaar wordt van Amy’s dagboek openbaart zich het volledige verhaal. Zij schrijft over de dag dat ze alleen naar een feest ging.

Haarfijn en met een rauwe verteltrant vol beeldspraak (net als in Alleen met de goden) legt Alex Boogers de actualiteit van racisme, vergelding en discriminatie bloot.

De auteur werkt dit uit in een zorgvuldig opgebouwd plot. Hij speelt met de herinneringen van de personages en laat de lezer daarin mee gaan. Jacob vertelt over zijn vrouw op basis van de dingen die hij weet, Amy vertelt over haar familie en de dag waarop ze alleen naar het feest vertrok en Harvey komt slechts zo nu en dan aan het woord. Handig speelt Boogers daarbij met de chronologie. Regelmatig laat hij personages stukken in de tijd overslaan om er later op terug te grijpen. Op die manier stelt hij de noodlottige climax vakkundig uit.

Onder een hemel van sproeten’ is een boek met vele lagen, perspectief-wisselingen en maatschappij-kritiek. Een strijd om uit het troosteloze bestaan te komen.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.