Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

14-01-18

Blind! – De wonderlijke tocht van Jeroen Pietersen’ Roland Bergeys

blind.jpg


 

‘Blind! – De wonderlijke tocht van Jeroen Pietersen’ Roland Bergeys – ISBN: 9789491545498 – Paperback met flappen – 192 p. – Prijs: € 19,99 inclusief CD – Uitgeverij: Les Iles (Verdeling via EPO)
2017
Ook al kon Jeroen zich slechts kleuren herinneren van vroeger, zijn verbeelding was hem heilig. Nu viel hij echter van de ene verbazing in de andere.

Roland Bergeys (1954) is auteur, regisseur, songsmid,
gitarist, mondharmonicaspeler, zanger en verteller.
Zijn toneelstukken werden onder andere opgevoerd op het Europees Theaterfestival, in het MuHKA, en het Fakkelteater; en werden vertaald in het Frans en in het Roemeens. Met zijn vertel-ensemble Uitgelezen Gezelschap brengt Roland lezingen van zijn boeken, verlucht met klankfragmenten en fotoprojecties.
Hij publiceerde ook meerdere boeken over WOI, WOII en over zijn familiegeschiedenis. De moeder van Roland Bergeys was gewapend verzetsstrijdster in '40-'45, maar nam afstand van de beweging na baldadigheden tegen vermeende collaborateurs.
En nu is er ‘Blind!’ een spannend geïllustreerd jeugdboek, én er hoort een cd bij.
In Blind! maken we kennis met Jeroen Pietersen, een 11-jarige jongen uit Boom die na een ongeval in het ziekenhuis terechtkomt. Hij wordt blind en zo beginnen zijn dromen over een sprookjeswereld. Het boek vertelt een episode uit zijn leven.
Jeroen komt auteur Ronald Bergeys tegen op de kermis in Antwerpen. Aan hem vertelt hij zijn wonderbaarlijk verhaal. Jeroen zoekt heil in zijn fantasie en droomt over een sprookjeswereld waarin hij door Edwina de heks, Cromwell de uil en Martinus de kater wordt meegenomen. Samen maken ze met de Taraflori-Express een ongelofelijke reis. Jeroen belandt samen met de heks in een sprookjeswereld vol draken, monsters, mini-mensjes en Grondvreters…
Van het verhaal werd ondertussen een luisterboek gemaakt waaraan elf acteurs en verschillende muzikanten meewerkten. Het boek leert kinderen wat blind zijn kan betekenen en hoe ze kunnen omgaan met een vriendje dat blind is.
Het boek ‘Blind!’ leert kinderen op een boeiende manier kennismaken met wat blind zijn kan betekenen. Auteur Roland Bergeys heeft dit boek geschreven nadat hij een artikel las over een 82-jarige man die na 64 jaar blind te zijn aan zijn rechteroog, terug kon zien na een kopstoot van een racepaard.
Naast het spannend en ontroerende verhaal bevat het boek prachtige illustraties van Gunter Segers. Bij het boek hoort ook een cd met het titellied. De leden van de voormalige groep De Nieuwe Snaar gaven hun toelating om de melodie van “In de hemel is geen Dylan” te gebruiken voor het titellied, dat gezongen wordt door de Mechelse kinderen van Warremma, op tekst van Roland Bergeys.
Inmiddels is het boek uitgegroeid tot een heus project ten bate van blinden en kinderen met een leesbeperking. Het boek leert kinderen op een boeiende manier kennismaken met wat blind zijn kan betekenen. Kinderen kunnen er bij middel van interactieve vragen in leren omgaan met een blind kameraadje.
Van het boek werd tevens een luisterversie ingelezen ten bate van blinden, door meer dan 20 acteurs en muzikanten zoals dichter Peter Holvoet-Hanssen, radiopresentator Michel Follet, jeugdauteur Guy Didelez, dichter Frank De Vos, actrice Hilda Hofman, auteur Patricia De Landtsheer en de dertienjarige Quinten Hardonk uit Sint-Niklaas die er de hoofdrol in speelt. Het volledige verhaal is te beluisteren als luisterboek via www.luisterpuntbibliotheek.be

Blind! – Een wonderlijk verhaal over fantasie en droomt over wat blind zijn kan betekenen.

23:35 Gepost in BOEKEN, jeugd | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.