Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

10-01-18

Het grote Charlotte Mutsaers kleurboek voor nooit-volwassenen Charlotte Mutsaers

9789492478467.jpg


Het grote Charlotte Mutsaers kleurboek voor nooit-volwassenen

Charlotte Mutsaers

Isbn9789492478467 UitgeverDas Mag Uitgeverij B.V. 2017

 

'Vraag niet naar de zin van het kleuren, het maatschappelijk nut ervan, maar kleur. Kleuren is goed. Kleuren is gezond.' - Arnon Grunberg

 

Charlotte Mutsaers (1942) is schrijfster, essayiste, dichter en beeldend kunstenaar.

Behalve schilderijen en grafiek heeft Mutsaers ook postzegels en affiches ontworpen, illustraties gemaakt voor de Boekenbijlage van Vrij Nederland en talloze boeken van een Rond haar veertigste begon Mutsaers met schrijven. Als essayiste en verhalenvertelster viel ze op met Hazepeper (1985), Kersebloed (1990), Rachels rokje (1994), Paardejam (1996) en Zeepijn (1999).

Charlotte Mutsaers heeft de reputatie van eigenzinnige tante en bewijst nog altijd dat de surrealistische traditie in de Nederlandstalige literatuur springlevend is. In haar werk hanteert ze een aparte essayistische toon, die in miniaturen op zoek ging naar de ongewone samenhang tussen de zee en pijnbomen bijvoorbeeld, zoals in Zeepijn , of tussen paarden en jam, zoals in Paardejam. Koetsier Herfst, een vuistdikke roman die zich voor de helft in Amsterdam en voor de helft in Oostende afspeelt is een bijzonder verhaal over liefde en dood, verlangen en grenzen, ik en de wereld, weten en (daarmee) leven. En vorig jaar verscheen ook nog Harnas van hansaplast, een autobiografische roman over haar jong overleden broer.

In het grote Charlotte Mutsaers kleurboek voor nooit-volwassenen wordt het grote talent van Charlotte Mutsaers als fantastisch beeldend kunstenaar onderlijnd in bijzondere tekeningen die ze zelf uitgekozen heeft, opdat de lezer zelf aan het kleuren gaat en net als zij nooit volwassen wordt. Het literaire aspect komt aan bod door citaten uit haar romans . Arnon Grunberg zorgde voor een feestrede die helemaal aansluit bij de persoonlijkheid en het literair werk van Grande dame Charlotte Mutsaers.

André Oyen

11:17 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.