Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

03-01-18

Het engeltje Wessel te Gussinklo

9200000079920949.jpg


Het engeltje

Wessel te Gussinklo

Uitgever: Uitgeverij Koppernik Bv

Nederlandstalig 88 pagina's 9789492313379 2017'Aan zo'n vrouw moest je je wijden, voor haar moest je je totaal opofferen, anders was ze niet weggelegd en zelfs dan …'

Wessel te Gussinklo (1941, Utrecht) studeerde psychologie en schreef als 22-jarige zijn eerste roman: De expeditie. In 1986 verscheen De verboden tuin, bekroond met de tweejaarlijkse Anton Wachterprijs en een debutantenbeurs van het Fonds voor de Letteren. In 1995 volgde De Opdracht (C.W. van der Hoogtprijs, Bordewijkprijs, ECI-prijs, nominaties voor de Gouden Uil en de Libris Literatuur Prijs). De novelle Het Engeltje, een jaar later uitgebracht, kwam op de longlist voor een Gouden Uil, net als zijn essay Palestina als adderkluwen. Tussendoor verscheen nog de verhalenbundel Heimwee naar de DDR. Zijn roman Zeer helder licht (2014), werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2015 verscheen Wij zullen aan God gelijk zijn, een cultuurfilosofisch essay, in 2016 de essaybundel Vijf sterren voor de gaarkeuken.

Het engeltje, dat in 1995 voor het eerst verscheen, is Wessel te Gussinklo op zijn toegankelijkst.

De hoofdpersoon van deze novelle is een drieëndertigjarige schrijver. Het schrijven wil niet meer lukken en hij zoekt verpozing in het caféleven van nachtelijk Amsterdam. Op een zomernacht ontmoet hij een beeldschone vrouw met haar afschrikwekkende handtastelijke moeder-begeleidster en hun chauffeur. Als de ik-figuur biertje krijgt aangeboden van het engeltje en haar bedankt, valt hij na haar repliek bijna van zijn stoel, want het beeld, de onbenaderbare vrouw, stelt zich voor als hoer.

Door haar uitspraak ‘Alle vrouwen zijn hoeren’ neemt zij het initiatief en is hij met stomheid geslagen. Bovendien verdwijnt de vonk die, althans volgens hem, hen kort had verenigd. Na diverse consumpties vertrekken zij in de richting van een woonwagenkamp te Purmerend. Tijdens de ontzettende rit in een Amerikaanse automobiel wordt hij gedurig intiem betast door de oude vrouw. Hij wordt tenslotte de wagen uitgesmeten en dat betekent een keerpunt. Voortaan zal hij zich als kluizenaar op het schrijven storten, zonder zich nog langer over te geven aan cafébezoek. Deze novelle van Wessel te Gussinklo is een vakkundig geschreven, zowel ironisch als scherp portret van een man op het keerpunt van zijn bestaan.

Nooit neemt de bewuste vrouw voor de lezer levensechte contouren aan, we nemen ze enkel waar via de roesachtige taal van de schrijver.

Wessel te Gussinklo toonde heel treffend aan hoe je met heel weinig elementen een ongemeen boeiend verhaal kan opbouwen.

André Oyen

09:49 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.