Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

24-01-18

Guy Commerman Wat het raadsel achterlaat

raadsel400.jpg


Guy Commerman

Wat het raadsel achterlaat

Uitgever: Kleinood & Grootzeer

2017

ISBN 9789076644820

16

66 blz.

Bestaan’

Ik weet niet wat woedt in mijn huis/

welke suikers zoeten, welke bitterte/

het galgenmaal voedt, welke weelde/

wild om zich heen waaiert./Het is zoiets als de oudheid vrezen, het heden/

grijnzend, maar vertwijfeld omwikkelen./Het is de adel van rust en aaien verlangen,/

in een zonnestraal een knipoog van god/

herkennen, niet geloven in zijn bestaan/

en toch de schepping begrijpen./

Guy Commerman (° 1938) medestichter van literair tijdschrift Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift (eind 1983) - publiceerde poëzie, verhalen, aforismen en essays in talrijke literaire tijdschriften: Gierik & NVT, Deus ex Machina, De Brakke Hond, Raster, Weirdo's, Opspraak, SchoonSchip, Sources, Archipel, Septentrion… Hij is tevens plastisch kunstenaar en ontving ettelijke onderscheidingen (Jeune Peinture Belge, Prijs voor schilderkunst stad Knokke, Europaprijs Stad Oostende ); meer dan 100 tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

In 1983 ontving hij de Schaapprijs voor zijn humanistische inzet voor de verdediging van het vrije woord (radio, tv, Vrijuit in humanistisch perspectief) en zijn interdisciplinaire benadering van schoonheid (proza, essay, poëzie, plastische kunsten, illustraties, liederen).In 'Wat het raadsel' achterlaat bekijkt de dichter de mens die door de overvloed aan communicatiemogelijkheden langzamerhand verdwaalt in een virtuele wereld, waardoor het wérkelijke, voelbare contact, en de solidariteit naar de achtergrond verdwijnen. De functie van onze échte zintuigen (horen, zien, voelen, proeven...) begint af te botten. Commerman wil de woorden aftasten, en de zinnen prikkelen en verwonderd in de wereld staan als een dichter die de vanzelfsprekendheid van leven en sterven, van pijn en vreugde niet zo maar kan aanvaarden. Daarom wordt het spelen met woorden essentieel, en zijn het leven en de dood meer dan schijn. Hij portretteert met liefde een rebel, een bescheiden vriend, die het onbekende van hemel en aarde aanvaardt, en

die ware woorden weet te kiezen, die elke handpalm inpalmt.

De nieuwe bundel registreert wat geest en lichaam tot een eenheid maakt. Wat het raadsel achterlaat is een intrigerende geschrift, dat de lezer confronteert met het universum.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.