Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

30-11-17

De laatste ronde Louis Van Dievel

index (34).png


 

De laatste ronde

Louis Van Dievel

ISBN :9789460015847

2017

Vrijdag

222 pWat weet ge van uw ouders als ge vijftien, zestien zijt? Misschien gaat dat nu anders maar toen ik een puber was – dat woord bestond toen geeneens – woonden uw ouders in een totaal andere wereld als gij. In hetzelfde huis maar in een andere wereld. Een wereld die ge niet kende en die ge niet wilde kennen. Ze waren er, punt.Louis van Dievel (Mechelen, 24 april 1953) Vlaams journalist en schrijver is tolk Italiaans en Engels van opleiding en is nagenoeg zijn volledige loopbaan bij de Vlaamse publiekszender vrt actief als journalist.

Als schrijver haalde hij bekendheid in Vlaanderen met De Pruimelaarstraat. Daarin grijpt hij terug naar het begin van de jaren zeventig, toen een seriemoordenaar en verkrachter de streek van Mechelen terroriseerde. Voor dit boek kreeg hij een nominatie voor de Libris Literatuur Prijs, nadien werd het bewerkt door het theatergezelschap 't Arsenaal uit Mechelen.

Voor zijn werk Hof van Assisen behaalde hij de Hercule Poirotprijs en werd hij genomineerd voor de Diamanten Kogel. Een misdaadroman met vooral aandacht voor de werking van het assisenhof zelf.

Louis van Dievel is een verhalenverteller, een Vlaamse volksschrijver die zich niet direct toelegt op schoonschrijverij maar vooral het leven van de gewone volkse mens, in goede en in minder goede dagen in beeld wil brengen.

Dat is ook weer het geval voor zijn roman de laatste ronde waarin hij een postbode op heikele fragmenten uit zijn leven laat terugblikken op de dag voor zijn pensionering.

Na 42 jaar wenkt de laatste werkdag van facteur Ludo. Hij heeft ergens wat angst voor het beruchte zwarte gat waar hij kan in tuimelen bij zijn pensionering en hij blikt tevens terug op de verloren jaren. Twee jonge dames - Cheyenne en Anissa - rijden mee om het beroep van hem te leren en eventueel van hem over te nemen. En dat blijkt voor alle betrokken partijen is niet zo gemakkelijke opdracht te zijn en het brengt niet alleen Ludo van slag. Het verhaal begint in typische van Dievelstijl heel sappig en komisch alle paden en zijwegen van een volkse vertelling te bewandelen om langzaam maar zeker in een diepmenselijk drama te verzanden. En hier leunt hij dan ook tegen het zo gevoelige en aangrijpende werk van Erik Vlaminck aan. In De laatste ronde schuren drama, humor en marginele ellende constant tegen mekaar aan en wordt zo een snapshot op een knooppunt tussen dromen en falen, begeerte en onlust.

De Laatste Ronde is een stevig geconstrueerd verhaal dat zijn personages met al hun ups en downs diep in de hoofden van zijn lezers grift . Het is een boek dat nog meer dan het ander werk van Louis van Dievel heel helder maar ook met mededogen de krochten van de menselijke ziel blootlegt.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.