Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

30-12-17

Burengeruchten Arjaan van Nimwegen

55cdc75531ff54c01e526f07a008d66b3d49e398.jpg


Burengeruchten

Arjaan van Nimwegen

psychologische roman

Uitgever: Wereldbibliotheek

 2017

Omvang: 208 pagina’s

 

Hij had zichzelf gezien in een camelkleurig pak met een zwierige kunstenaarsdas, hij maakte plagerige grapjes – die nooit echt gemeen waren – met zijn vriendin, want hij zou een vriendin hebben, een vlotte, ongecompliceerde meid. Als moderne jonge mensen zouden ze vanuit hun antieke grachtenpandje vrolijk naar de beige deux-chevaux huppelen, om aan een onbezorgde reis naar Parijs te beginnen.Arjaan van Nimwegen (Apeldoorn, 1947) is schrijver, vertaler en drukker. Bij Uitgeverij Wereldbibliotheek verscheen in 2002 zijn romandebuut Van Tol kijkt om, gevolgd door de romans Welkom thuis (2003), Huisgenoten (2006), De sluis (2009), Westerlingen (2011) en Onder het dal (2016).

De afstoting- en aantrekkingskracht van een huis en het sociaal en geestelijk isolement van personages die een behoefte naar een eigen wereld opbouwen was reeds in eerder werk van Arjaan van Nimwegen nadrukkelijk aanwezig.

Ook in de donkere broeierige roman 'Burengeruchten' is een huis een bijna volwaardig personage.

De protagonist van dienst, die tevens als verteller, fungeert is Thomas, een vrij zonderlinge man en ontslagen leraar Frans, die met zijn oudere zus Liliane samen leeft in de verwaarloosde villa van hun overleden moeder en hun vader, die ooit zonder spoor na te laten, is vertrokken. De villa dreigt enerzijds onder de sloophamer vterecht te komen en anderzijds zijn er de revolutionaire hippies van mei ’68 die alles willen alles veranderen en de villa als gemeenschappelijk goed beschouwen. Thomas haat deze. hippies evenzeer als de veranderingen die zij aan kondigen. Voor hem hoeft er niets te veranderen, hij wil de villa en al de geheimen die ze met zich draagt, tevens als zijn zus leliane beschermen tegen de vijandige buitenwereld. En in die wereld zijn er niet valleen slopers en hippies maar ook zijn buren, Adèle en haar zoon Helmut. Hij haat Helmut, op wie Liliane ooit verliefd was, want Liliane is alleen van hem, en Thomas schermt hun relatie en bijbehorend geheim af. En hij haat Adèle vanwege een gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog, toen er gekozen moest worden tussen voor en tegen de Duitse bezetters, en anderzijds heeft deze Adèle ook zijn relatie met Liliane verstoord.

In Burengeruchten beleven we de gebeurtenissen door het oog van een man die ten onder gaat aan zijn imaginaire wereld, zijn verbeeldingskracht en zijn verbeten afzondering van deze wereld. Deze daad is niet alleen catastrofaal voor hem en zijn eigen idealen maar ook voor iedereen in zijn onmiddellijke omgeving. Arjaan van Nimwegen heeft een heel sterke roman neergezet, die door zijn beklemmende sfeer en zijn hoofdpersonage dat zowel angstaanjagend is als mededogen opwekt, de lezer van meet van meet af aan in zijn greep heeft. Tevens weet hij een heel sterk tijdsbeeld te schetsen, waarin de meirevolte van 1968 wel iets te éénzijdig wordt belicht. Dank zij de vlotte beheersing van taal en stijl door de auteur biedt deze roman een zeer aantrekkelijke leeservaring.

André Oyen

16:34 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.