Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

21-12-17

Er is iets aan de kip met je hand Geert De Kockere

erisietsaandekipmetjehand-1-min.jpg


Er is iets aan de kip met je hand

Geert De Kockere

Uitgever: Uitgeverij DeEenhoorn

ISBN: 9789462912632, geïllustreerd, 112 blz., september 2017

illustrator: Nelleke Verhoeff

Poëziebundel geschikt voor kindjes vanaf 5 jaar

Uitgever: De EenhoornMeneer de Vos/

trok zijn  jnste hemdje aan/

en ging toen mooi rechtop/

naast zijn huisje staan./

Een gans kwam voorbij,/

groette heel beleefd en vroeg:/

Hou jíj van mij?/

Ach schatje, zei meneer de Vos,/

je bent om op te eten, zeker weten!/

En kun je dat bewijzen?/

vroeg die domme gans./

Grits, hap en slik …/

en ’t wás bewezen!/

(En nu ook gelezen.) /

Eén van de dichters schrijvers die mij altijd een goed humeur doet krijgen is Geert De Kockere. Zijn werk straalt altijd die literaire glimlach uit, die ik broodnodig heb.

Geert studeerde voor onderwijzer, maar werd later beroepsjournalist. Zo werkte hij onder meer voor De Standaard-Het Nieuwsblad. Hij werkte mee aan de tijdschriften Dopido, Doremi, Zonnekind, Kokodi en Knuffel. Hij was bijna twintig jaar hoofdredacteur van Klap en Kits.

In 1989 debuteerde hij met een bundel kindergedichten: Vingers in de jam, uitgegeven bij Lannoo. In 1990 richtte hij de vzw Pigmalion op: een productiehuis dat kunstzinnige projecten realiseert. In 1991 maakte hij voor uitgeverij De Eenhoorn het kinderboek Puntje puntje puntje. Ondertussen publiceerde hij al meerdere verhalen en dichtbundels voor alle leeftijden. Daarnaast verzorgde hij ook het poëziegedeelte van het kunstproject Gezicht in zicht, dat twee jaar lang door Vlaanderen reisde. In 1999 maakte hij samen met beeldend kunstenaar Koen Fossey en componiste Annemie Van Riel de interactieve animatiefilm Lancelotje. In 2003 volgde een gelijkaardige productie: Noach.

Hij schreef niet alleen verhalen en gedichten, maar samen met de illustratoren verzorgde hij ook de hele vormgeving van zijn boeken. Aanvullend bij de boeken maakte hij ook cd-roms en websites. Sinds 2005 is hij ook twee jaar hoofdredacteur van Buitenbeen geweest, een natuurmagazine over de natuur van Vlaanderen en Nederland.

Zijn Eefje Donkerblauw, stond in de Top 10 van Het Mooiste Kinderboek Aller Tijden.Ondertussen publiceerde hij meer dan honderd boeken voor alle leeftijden. Veel van zijn boeken werden vertaald en hij won tal van prijzen. Zijn grootste passies zijn poëzie en nieuwe media. Hij geeft zelf een reeks kleine poëziebundels voor volwassenen uit: www.boeketjes.be.

In zijn eerste roman voor volwassenen, Helena filosofeerde Geert De Kockere over de schepping. De eerste schepping is mislukt en de schepper krijgt een tweede kans. Vooral met de mens wil hij deze keer voorzichtiger zijn. Hij begint van nul af aan en plaatst zijn eerste mensen Helena en Victor in een hypermodern decor met computers en alle mogelijke comfort.

Geert De Kockere schrijft heel vlot, zelfs zo vlot dat je regelmatig vergeet dat het om een totaal verzonnen verhaal gaat. Vooral de fascinatie voor taal en de kracht van het woord, gesproken of geschreven is heel mooi weergegeven. En diezelfde fascinatie vinden we ook weer terug in zijn nieuwe rijke dichtbundel boordevol dieren voor kinderen uit het basisonderwijs. Het zijn werkelijk gedichten om je eigen gedachten te kriebelen. Want humor gelinkt aan taalinventiviteit zijn toch wel heel belangrijke elementen in deze bundel. In elk gedicht zit ook een verhaal verpakt dat inspeelt op banale maar soms ook heel belangrijke momenten in een leven.

Geert De Kockere speelt met klank en rijm en de bijbehorende illustraties door Nelleke Verhoeff zijn kleur- en fantasierijk.

Er is iets aan de kip met je hand een betoverende bundel die doet schaterlachen maar ook ontroert.

André Oyen

08:36 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.