Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

16-12-17

Sporen in Ankara Behzat Ç Emrah Serbes

cc2ce76f059eb47be0a9319a4c460cb682e05023.jpg


 

Sporen in Ankara

Behzat Ç Emrah Serbes

 ISBN :9789491717420 2017 Pagina's :

319 Uitgever :

Leesmagazijn Ondertitel :Hij was geen moordenaar, ook hoefde hij niet te leven met de schaamte van het uitwissen van sporen in een moordzaak.De Turkse schrijver Emrah Serbes (1981) is tijdens zijn studententijd in Ankara begonnen met schrijven, aanvankelijk als journalist, theaterrecensent en interviewer . In 2006 kwam zijn eerste roman uit Behzat Ç. Sporen in Ankara. Twee jaar later verscheen het vervolg, Behzat Ç. Bedolven worden, en daarna nog verschillende andere romans en essays. Serbes is populair en tegelijk omstreden. Behzat Ç., op mum van tijd een cultroman, is tot een zeer populaire televisieserie en film omgewerkt en tegelijk heeft Serbes twee aanklachten wegens belediging van Erdogan moeten verduren. Het feit dat Behzat Ç, op mum van tijd niet alleen een populaire crimi werd maar ook de status van cultroman, in Turkije, kreeg toebedeeld heeft alles met het karakter van zijn hoofdpersonage en het milieu waarin hij verkeert te maken.

In een grijs en ondergesneeuwd Ankara valt een meisje van een dakterras. Of is ze geduwd? Hoofdcommissaris Behzat Ç. probeert de zaak op te lossen en hij doet dat absoluut niet met de aaibaarheidsfactor van bijvoorbeeld ene Maigret. Deze Behzat Ç. wordt afgeschilderd als de ultieme macho, die bij het oplossen van zijn zaken vooral gebruik maakt van lukraak geweld en wreedheid. Maar anderzijds moet ook hij opboksen tegen de geheime dienst die zijn opwachting maakt, en corrupte ambtenaren die de toetreding van Turkije tot de EU bespreken. Emrah Serbes maakt er echter geen politieke satire van, maar keert zich daar zelfs heel subtiel van af, zijn boeken tonen voor het hele politieke spectrum geen enkele sympathie. Iedereen is op een bepaalde manier medeplichtig en komt slecht uit de verf. Emrah Serbes in deze keiharde psychologische roman/krimi personages die zich wankelend, en soms zelfs vol schuldbesef overeind trachten te houden. nauwgezet het precaire politieke klimaat van Turkije. Zo geeft Behzat Ç. Sporen in Ankara een verrassend kijkje in een veranderend land. De Turkse samenleving wordt afgeschilderd als een kleurrijk panopticum waarin niemand echt zuiver tot op de graat is. Emrah Serbes leidt ons op een fascinerende manier doorheen de stad Ankara die ook voor Turken uit andere regionen soms bevreemdend overkomt.

Wat mij het meeste trof in deze toch wel sterke roman is de relatie die Behzat Ç. met zijn dochter heeft. Op elk moment laat de auteur duidelijk blijken dat er hier twee generaties met mekaar in conflict zijn, en wie dit conflict gaat winnen wordt in een onthutsende slotfase beslecht.

Behzat Ç, Sporen in Ancara is toch wel heel aparte roman.

André Oyen

11:40 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.