Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

12-12-17

Cor Gout 19 x Bella en de 20e is zoek. Gedicht

Bella.jpg


 

Cor Gout

19 x Bella en de 20e is zoek. Gedicht

Illustraties Harrie Geelen

44 blz., € 19,50

2017

isbn 978 90 6265 966 1

In de KnipscheerBella ziet/

Allerlei/

Beelden/

Voorbijgaan/

Als ze meneer/

Piano/

Hoort spelen/

Onverwachte /

Beelden/

Die al gauw/

Verhalen worden/

Cor Gout is filosoof, schrijver en neerlandicus. Hij bracht eerder drie verhalenbundels uit bij In de Knipscheer. Samen met vormgever Els Kort doet hij de hoofdredactie van het literair tijdschrift Extase.

De bundel 19x Bella en de 20e biedt een verhaal dat zich in de jaren vijftig situeert , maar eigenlijk tijdloos en universeel tis. Harrie Geelen’s prenten vertellen samen met de tekst het verhaal. Deze illustrator is ook nog tekenfilmer, schrijver, scenarist, componist en tekstdichter. Voor de meeste van de boeken van zijn echtgenote Imme Dros verzorgde en verzorgt hij de illustraties. De tekst is een toevoeging aan de prenten en de prenten voegen iets toe aan de tekst.

19 x Bella en de 20e is zoek, is vooral een gedichtencyclus over een jonge vrouw uit Goeree Overflakkee die in een grote stad een dienstje vindt in de huishouding van een gezin met twee kinderen.

Bella mist Zeeland en vooral de gezelligheid er van. Toch kwam ze uit een streng religieus milieu en ze vindt toon van de preken lichter, in haar nieuwe gemeente. Schoonmaken, voor kinderen zorgen, dansen, dat soort dingen maken Bella blij en ze ziet de stad met frisse ogen, ontwikkelt zich in velerlei opzichten en meent daarmee een grote mate van vrijheid te hebben veroverd. En het wordt helemaal mooi wanneer er een jongen met tekenmap aan de deur komt, die zelfs een portret van haar maakt . Maar de dominee maakt abrupt aan al deze frivole dromen een eind.

19x Bella is een mooi en knap uitgegeven werkje, met een verhaal dat als proza aandoet maar ook weer heel sterk naar de poëzie overhelt.

De gedichten zijn genummerd. Negentien gedichten inderdaad. En dan de twintigste, die zoek is. Hier geen tekst maar alleen een beeld van snippers. Hier zorgen zowel auteur als kunstenaar voor een mooie verrassing.

Een parel van een boekje, een wolkje droom met vreugd én verdriet!

André Oyen

11:13 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.