Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

08-12-17

Bart Stouten over Bach Bart Stouten

9789460016066.jpg


 

Bart Stouten over Bach

Bart Stouten

ISBN9789460016066

UitgeverVrijdag,

2017

143 p

Maar eerst moet ik samen met u onderzoeken hoe muziek en taal zich tot elkaar verhouden. Opdat u begrijpen zou waarom ik, altijd en overal, muziek heb willen schrijven in taal.

Bart Stouten (Sint-Truiden, 1956) was werkzaam als copywriter bij het RUCA in Antwerpen. In 1990 werd hij bij Radio 1 van de toenmalige BRT aangesteld als producent bij de Dienst Hoorspelen. Hij heeft er de Beckett-hoorspelen vertaald en gerealiseerd in een Nederlandse versie samen met regisseur Martine Ketelbuters. Hij leidde ook andere hoorspelreeksen voor de Vlaamse radio, zoals van Harold Pinter, Peter Handke en Tom Stoppard. Hij is ook een groot muziekkenner en liefhebber en hij heeft duidelijk iets met Bach, zoals overduidelijk blijkt uit dit prachtige essay.

Bij een Braziliaanse pianolerares maakt hij als kind van vijf kennis met de magie van een klavecimbel. Hij valt meteen voor de muziek van Bach, die hem nooit meer zal verlaten, kopieert uit liefde de partituren met hun raadselachtige meerstemmigheid. Muziek en literatuur installeren zich in zijn leven als heuse vrienden.

Bach als vader van de muziek wil de liefde voor God muzikaal beschrijven. Het is volgens de auteur goddelijke muziek, in de zin waarin je het predikaat goddelijk ook van toepassing kan brengen op de muziek van Bach.

Dit essay tracht ons lezers dezelfde passie voor Bach te laten kennen zoals Bart Stouten die voelt en laat ons een verrukkelijke wandeling maken door leven en werk van deze grote componist.

Het is ook een zeer persoonlijk, haast intiem essay want de diepste gedachten en gevoelens van maestro Bach weet de auteur te verweven met zijn eigen leven.

Het is een bijzonder innemende vertelling waarin kunstzinnige personen en grote denkers uit het verleden én heden een belangrijke plaats innemen!

Via trefwoorden en namen schuingedrukt in de marge kan de lezer zijn kennis over kunst en literatuur weer flink wat bijschaven.

Zo werd ik persoonlijk bijvoorbeeld heel bijzonder getroffen door zijn toelichting op het gedicht van van Lars Gustafson, De stilte van de wereld voor Bach.

Bart Stouten wil ons ideeën over taal en muziek aanreiken, die ons helpen op een meer onbevangen manier naar de vertrouwde werkelijkheid te kijken.

Bart Stouten over Bach leert je anders lezen, denken en luisteren.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.