Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

22-11-17

Duizend-en-een nachtmerries Rodaan Al Galidi

9200000080303274.jpg


Duizend-en-een nachtmerries

Rodaan Al Galidi

2017 Pagina's :

173

Jurgen Maas ISBN 978-94-9192-140-7 EPO voor België

Liefde is als schoenen: ze bestaat in verschillende maten en als twee mensen elkaar ontmoeten, is het voor de liefde heel handig als ze dezelfde maat hebben. Want dat houdt dezelfde maat verlangen in, en dezelfde maat problemen, en dezelfde maat van geluk en ongeluk.

Rodaan Al Galidi is schrijver en dichter. Hij is afkomstig uit Irak en woont sinds 1998 in Nederland. Omdat hij in eerste instantie hier niet naar school mocht, heeft hij zichzelf Nederlands leren lezen en schrijven. Sindsdien publiceerde hij zes romans en acht dichtbundels. De bundel De herfst van Zorro (2007) stond op de shortlist van de VSB Poëzieprijs, evenals recentelijk Koelkastlicht (2016). De roman Dorstige Rivier (2009) stond op die van de BNG Nieuwe Literatuurprijs en De autist en de postduif (2011) werd bekroond met de prestigieuze Europese Unie Prijs voor de Letteren. Voor zijn succesvolle roman Hoe ik talent voor het leven kreeg (2016) putte hij uit zijn eigen ervaringen als asielzoeker. In de verhalen van Duizend-en-een nachtmerries laat de auteur een bonte rij van personages de revue passeren. Ze worstelen allen met hun kleine en grote verhalen, levensvragen, twijfels, irrationele angsten en verlangens en met een aparte kijk op het leven. Vierendertig verhalen telt Duizend-en-een nachtmerries en ze maken allen, soms zelfs in enkele bladzijden een rake analyse van de samenleving. Rodaan vergroot details uit en maakt met komische feeling en het banaliseren van het absurde dat dolkomische situaties een wat tragische ondertoon gaan krijgen. Het is een techniek die hij eerder ook gebruikte in romans zoals Dorstige Rivier en De autist en de postduif en die telkens opnieuw weer werkt.

De auteur schrijft over een breed spectrum van gebeurtenissen van terreur tot sleur en laat je lachen en huiveren tegelijkertijd. Het mooiste voorbeeld hiervan is het verhaal 'Het wonder van Amsterdam' waarin 'een naar wapens en terreur hunkerende man in in de Amsterdamse Rosse buurt het juiste 'wapen' vindt.

Ook confronteert Rodaan Al Galidi met niets ontziende blik, de lezer met situaties waarin zwarte humor en soms ook ironie hoogtij vieren Zo zijn er bijvoorbeeld ene François die de Mona Lisa op ingenieuze manier uit het Louvre weet te ontvreemden, maar er weinig plezier aan haar beleeft als ze eenmaal boven de bank hangt omdat niemand gelooft dat zij het echt is, of Magda Huisjes die zo wereldvreemd is dat ze de zwarte man die aan de overkant woont, aanziet voor elke door de politie gezochte zwarte crimineel.

De verhalen uit Duizend-en-een nachtmerries mogen dan veel slapstick bevatten, ze zijn ook heel herkenbaar en getuigen van een mix van onschuld, raffinement en een messcherpe observatievermogen.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.