Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

21-11-17

Abdelkader Benali Wax Hollandais

index (32).png


Abdelkader Benali

Wax Hollandais

Uitgever: De Arbeiderspers

2017

ISBN 9789029514675

19,99

104 blz.

Fris / in de kleren gestoken / op de duizelingwekkende / boot die Europa verliet, werden we / onder de douche gezet, gewassen, / verschoond, zodat we schoner / aankwamen dan we ooit waren geweest / De nieuwe mens.’

Abdelkader Benali (Aghazzazen, Marokko 1975) debuteerde met de roman Bruiloft aan zee (1997). Voor zijn tweede boek De langverwachte (2003) ontving hij de Libris Literatuur Prijs. Zijn oeuvre bevat ook verhalenbundels, gedichten en beschouwend proza. Zijn laatste dichtbundel Panacee verscheen in 2006. Hij presenteerde voor de Nederlandse televisie twee programma’s over literatuur en Nederlandse schrijvers, namelijk De schrijver en de stad (2010) en Benali boekt (2011-2012). In 2018 is hij voorzitter van de jury van de Libris Literatuur Prijs.De dichtbundel Wax Hollandais van Abdelkader Benali is een uitdagende, gevarieerde bundel geworden. Gedichten over Nederlandse steden, over Marokko, over het huishouden en vaderschap, over culturele diversiteit en over het schrijven zelf. Kenmerkend voor zijn poëzie is de levendige toon en de vlotheid in deze gedichten, die ook kritisch zijn en met milde spot actuele situaties bekijken.

Tien jaar duurde het, voor Benali’s Panacee, zijn poëziedebuut, een opvolger kreeg. Wax Hollandais, een titel die geïnspireerd is op het Nederlandse textielbedrijf Vlisco, dat vooral de Afrikaanse markt bedient met zijn zeer kleurrijke textielontwerpen en stoffen, is dan ook een welgekome nieuweling.

De bundel bestaat uit verschillende delen, met elk een eigen titel. Het begin ligt bij Urbi et orbi (Latijn voor ‘de stad en de wereld’). Abdelkader Benali is een geroutineerde hardlopen en sport in het algemeen, niet alleen hardlopen, is een belangrijk onderdeel van de bundel.

De dichter is ook een fervente reiziger die zich in de bundel enkele malen afvraagt wat nu precies zijn geboorteplaats of -land is. Een zoektocht naar wie de identiteit is dan ook onvermijdelijk!

Zijn reis naar zijn geboorteland heeft in dit gedicht dan ook een louterende werking, je kan het als een vorm van opgelegde catharsis beschouwen.

Wax Hollandais is een bundel vol mooie en vakkundige poëzie, waarin buitengewone en gewone dingen door het soms kritische maar soms ook milde oog van de dichter bekeken worden.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.