Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

19-11-17

Ongebaande paden : een voetreis dwars door Frankrijk Sylvain Tesson

index (15).png


 Ongebaande paden : een voetreis dwars door Frankrijk

Sylvain TessonVertaald door Eef Gratama, Amsterdam, De Arbeiderspers, 176 blz., 18,99 €. Oorspronkelijke titel: 'Sur les chemins noirs'. 2017 175 p.ISBN9789029514385 (paperback)

 

De ongebaande paden waren geheime passages die herinnerden aan het Frankrijk waar men nog te voet gi, het wegennet van een voorheen agrarisch land.

Drie jaar geleden kostte een zware val Sylvain Tesson bekende reisschrijver en filosoof (Parijs, 1972) bijna het leven.

In plaats van verder herstel in een revalidatiecentrum gaf hij daar een eigen invulling aan met een wandeltocht dichtbij huis. In het vroege najaar van 2015 startte hij in Zuidoost-Frankrijk om in circa twee en een halve maand dwars door bossen, velden en over oude weggetjes naar het uiterste puntje van Normandië te lopen. Een enkele keer heeft hij gezelschap. Op zijn zoektocht naar ongerepte natuur ontmoet hij plattelanders en stedelingen, Amerikaanse wielrenners en Oostenrijkse toeristen. In zijn verslag valt vanzelfsprekend de prestatie op na zijn maandenlange verblijf in het ziekenhuis. Het was ook een wandeling die hem ver wegbracht van de bewoonde wereld en onze alomtegenwoordige technologie. Een kleine drie maanden later eindigde zijn voetreis aan de noordwestkust.In 2011 ontving Sylvain Tesson de prestigieuze Prix Médicis Essai voor het dagboek dat hij schreef, toen hij in 2010 een half jaar in een verlaten blokhut aan de oever van het Bajkalmeer – ruim 120 km van de bewoonde wereld – verbleef (Zes maanden in de Siberische wouden, 2011). Tessons reisverslagen zijn vaak een combinatie van poëtische, haiku-achtige natuurbeschrijvingen, puntige observaties, kritische reflecties en zelfironie. Verfrissend qua stijl en inhoud, beschouwt hij het schrijverschap als een bewuste daad van verzet tegen de overheersende consumptiemaatschappij.

Ongebaande paden sleurt je weg van de digitale wereld en geasfalteerde snelwegen en neemt je mee naar een ongekend Frankrijk.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.