Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

18-11-17

Adela en Helena Kris van Steenberge

index (9).png


 

Adela en HelenaKris van Steenberge

Vrijdag, Uitgeverij

ISBN : 9789460016165

 

2017

alles verdwijnt/

de wolken waarnaar je kijkt/

het zonlicht dat je voelt op je gelaat/

de plaatsen waar je woont/

alles verschemert/

De Turnhoutse regisseur en voormalig artistiek leider van HETGEVOLG Ignace Cornelissen regisseerde met ‘Adela en Helena’ de eerste theatertekst van Kris Van Steenberge. In 2014 won Van Steenberge met ‘Woesten’ de Bronzen Uil en de Debuutprijs. Ook met zijn tweede roman Blindelings gooide hij hoge ogen. De auteur toont zich ook in deze theatertekst weer oersterk als taalvirtuoos, dramaturg en verteller. Ook in deze tekst heeft hij een haast poëtische feeling om de juiste woorden in de juiste context te zetten met alle emoties van het leven.

In de eerste helft van de vorige eeuw, waren heel wat vrouwen onderweg. Op de vlucht uit angst voor oorlog. Ze doorkruisen Europa en komen aan op de plek waar ze oud zullen worden.

Adela en Helena verhaalt ons de geschiedenis van twee van deze twee vrouwen die in het begin van de vorige eeuw ter wereld komen in respectievelijk Polen en Rusland. Door de spelingen van het lot, de oorlog en de hoop op een beter leven, ontvluchten zij het vaderland op zoek naar een nieuw bestaan en belanden alzo in onze contreien.Adela en Helena – een queeste van twee vrouwen in oorlogstijd

Jean Kluger en Hans Kusters zijn beide muziekproducenten met een aanzienlijke status van dienst zowel in België als internationaal. Zo liggen ze aan de basis van belangrijke successen van bekende Belgische en Nederlandse artiesten als Will Tura, Johan Verminnen, Ferre Grignard, Stef Bos, e.v.a.

Toen beide heren samen in de kroeg elkaar vertelden over het leven van hun moeders (Adela Rozenbaum en Helena Woronzow) viel er een opvallende gelijkenis op. Beide vrouwen zijn aan het begin van de twintigste eeuw als gevolg van armoede en omstandigheden uit Oost-Europa naar ons land gekomen. Hun levensverhaal leest als een aangrijpende odyssee waarbij gelukkige momenten steeds worden doorkruist met tragische gebeurtenissen.

Kris Van Steenberge (auteur van Woesten) heeft hierover een prachtige dramatische vertelling geschreven waarin beide levensverhalen worden verwerkt tot een aangrijpend getuigenis van hun doorzettingsvermogen, hun drang tot overleven en hun worsteling met de wanhoop.

Samen met Adela zijn we in de theatervoorstelling getuige van een confrontatie tussen Helena en haar moeder Klavdia Woronzowa. Het is door deze confrontatie dat ook Adela stil staat bij haar eigen leven. We zien sterke vrouwen die zich vragen stellen over hoe het lot hun leven in een bepaalde richting duwt.

Adela en Helena verhaalt ons de geschiedenis van twee vrouwen die in het begin van de vorige eeuw ter wereld komen in respectievelijk Polen en Rusland. Door de spelingen van het lot, de oorlog en de hoop op een beter leven, ontvluchten zij het vaderland op zoek naar een nieuw bestaan en belanden alzo in onze contreien, namelijk Antwerpen.

Is het mogelijk om een nieuwe identiteit te verwerven of blijf je een vreemdeling eens je op de vlucht bent gegaan, of is net dat wat je achterlaat niet het zwaarst om met je mee te dragen? Rond deze prangende vraag draait het hele scenario.

Kris Van Steenberge liet zich uitvoerig inspireren door de levensverhalen van de moeders van Jean Kluger en Hans Kusters. Heel beeldend schetst hij de verhalen van de twee moeders en één dochter en brengt zo de schrijnende vluchtingenproblematiek heel dicht bij ons. Ook in boekvorm komt het geheel heel sterk over en dat is zeker te danken aan de auteur, maar ook aan de knappe vormgeving van Mulder van Meurs.

André Oyen

00:03 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.