Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

14-11-17

Denemarken Katrien Hardeman

9789401418270.jpg


Denemarken

 

Katrien Hardeman

 

Uitgegeven door Lannoo in 2017

295 p. : illustratiesReeksTrotter : van reizigers voor reizigersOorspr. titelDanemark, Suède

ISBN9789401431965 (paperback)DoelgroepVolwassenenOnderwerpDenemarken ; reisgidse

Het openingsbal van een huwelijksfeest wordt geopend met een vreemde traditie: Bij de eerste dans verscheuren de getuigen de rechtersok van de pasgetrouwde man. De bedoeling is dat hij voortaan afstand bewaart tor andere vrouwen. En dat werkt in het algemeen! Welke vrouw wil nu een man van wie ze op de eerste nacht al een sok moet stoppen?

 

Denemarken vormt samen met Groenland en de Faeröer het Koninkrijk Denemarken (Deens: Kongeriget Danmark). Het is het meest zuidelijk gelegen land van de Noordse landen en ligt ten zuiden van Noorwegen en ten zuidwesten van Zweden, waarmee het door een brug verbonden is. Ten zuiden van de enige landgrens die het land rijk is, ligt Duitsland. Het land grenst daarnaast aan de Oostzee en Noordzee. De hoofdstad van Denemarken is Kopenhagen.

 

Het bestaat hoofdzakelijk uit een groot deel van het schiereiland Jutland en de drie grote eilanden Funen, Seeland en Lolland, die samen met tal van kleinere eilanden de Deense archipel vormen.

Het grootste deel van Denemarken wordt gevormd door het schiereiland Jutland. De hoofdstad ligt op het grootste van de Deense eilanden, Seeland. Dit wordt door een smalle zeestraat, de Sont, van Zweden gescheiden. De hoofdstad Kopenhagen is via de Sontbrug en -tunnel verbonden met de Zweedse stad Malmö. Ook de eilanden Funen, Lolland, Falster, Langeland en het in de Oostzee gelegen Bornholm behoren tot Denemarken. Het eiland Funen is per brug, spoorbrug en tunnel verbonden met Jutland en Seeland.

 

De enige landgrens is de grens met Duitsland in het zuiden. Deze landgrens heeft een lengte van 67 kilometer. Ten westen ligt de Noordzee, ten noorden het Skagerrak en ten oosten liggen het Kattegat en de Oostzee.

Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat. De wind uit de Noord-Atlantische Oceaan (een warme oceaanstroom) zorgt gewoonlijk voor een vrij mild klimaat.

Ook Groenland behoort tot het Deense koninkrijk, evenals de Faeröer. Naast de Deense meerderheid in Denemarken, zijn er Groenlandse, Faeröerse en Duitse minderheden.

De Trotter reisgids van Denemarken is een leuke gids voor eigenwijze mensen die op eigen houtje reizen en veel praktische reisinformatie en goedkope slaapadressen zoals campings, jeugdherbergen, pensions en hotels willen hebben. De Trotter is bovendien een kritische gids met originele tips en een persoonlijke schrijfstijl. Deze reisgids bevat ook handige plattegronden en een aantal kleurenfoto's.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.