Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

09-11-17

Aylans geheim Els Ampe

9789460016141.jpg


https://www.youtube.com/watch?v=ZHi13f_ydK4&list=PLL-5F7SysRegUOf6t4hwJX8hYOx-ss0Oi&index=2

https://www.youtube.com/watch?v=4Zp8YOMwF7Y&index=1&list=PLL-5F7SysRegUOf6t4hwJX8hYOx-ss0Oi

https://www.youtube.com/watch?v=ZijJBHcEBCc&list=PLL-5F7SysRegUOf6t4hwJX8hYOx-ss0Oi&index=3

https://www.youtube.com/watch?v=s5h6SXnxTVM&list=PLL-5F7SysRegUOf6t4hwJX8hYOx-ss0Oi&index=4

Aylans geheim

Els Ampe

213 2017 Uitgeverij Vrijdag

ISBN139789460016141

Aylan besefte dat een ander leven aantrad. Hij was nu' officieel' een asielzoeker. Niet langer welkom in zijn land, het land van zijn moeder. Niet langer welkom in Rosies land, het land van zijn beminde.

Els Ampe is een actief politica. Het is dus vrij logisch dat ze ook de politiek aankaart in haar literair debuut.

Zij doet dat niet pamfletterend maar wel in een fictieboek op een beredeneerde manier.

Tegen de achtergrond van de bloedige oorlog in Syrië laat zij het verhaal van Aylan ontwikkelen. Hij is een pientere jongen die droomt van een mooiere toekomst.

Aylan heeft niet echt een hoge pet van zijn vader op tot hij de man echt leert kennen. Zijn vader leert hem dingen en personen kennen die in het Syrië van Assad een even groot taboe zijn als het uitoefenen van de democratie zelf. Vanaf die dag draagt hij een geheim mee. Dat voert hem naar de liefde die hij bij toeval tegen het lijf loopt in Palmyra. Maar die grote liefde verdwijnt even plots als ze gekomen is. Het grote verlangen om haar terug te vinden leidt hem naar Rusland en naar België. Amper daar breekt de grote oorlog uit en wordt hij gedwongen om politiek asiel aan te vragen. En zo komt hij heel onbewust bij een Professor Kram in Brussel terecht die zich bezig houdt met een onderzoek naar dictaturen en democratie. Deze ontmoeting wordt wel erg confronterend en beslissend. Het verhaal van dit boek draait om enkele grote thema’s: familie, liefde, democratie en asielzoeken. Dit is geen boek dat op politiek en etisch vlak naar de mond praat. De personages hangen ideeën aan waartegen je kan revolteren, maar ze passen wel in het geheel.

Aylans geheim is een boek waarin de verschillende personages in dialoog gaan over heikelijke thema's, terwijl ze op zoek zijn naar een betere wereld. Naarmate het verhaal vordert, ontdekken ze elkaars wereld waarin goed en kwaad weleens van plaats wisselen. Het is een doorleefd werk dat een ander licht werpt op de vluchtelingenproblemathiek.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

Het boek van Els Ampe is volgens mij een pleidooi voor humanisme, (zelf)kennis en openheid. Naast een liefdesroman heb ik haar politieke denkbeelden buiten het gewoonlijke kader ontdekt. Ze brengt er een verhaal waar ze de nieuwsgierigheid ten aanzien van de ander aanwakkert en dmv simpele woorden en metaforen haar visie en werking van de samenleving weergeeft; hieronder een voorbeeld:
“De landweg waarover we wandelen, werd aangevuld door een waterweg, tot de auto ons over de snelweg liet scheuren en het vliegtuig een luchtbrug mogelijk maakte. Welke weg we ook kiezen, met welke snelheid we ook bewegen, er zal altijd een strijd zijn om de weg vrij te houden.”

Doorheen het verhaal neem je regelmatig diep adem, niet omwille van de zware, spannende woorden, maar omwille van haar narratieve zinvorming. Haar toegankelijke schrijfwijze laat je toe de wereld te bekijken door andermans ogen, soms met hulp van vrije denkers, soms door vergelijkingen. Met haar regelmatige verwijzingen naar sociologen, filosofen of theorieën, verrijkt ze het verhaal. Het is dan ook met veel weetgierigheid dat ik Aylans geheim uitlas.

Aylan, Professor Kram en alle anderen dragen de passie, de glitters in de ogen en de goesting om verder te streven waarvoor ze ambiëren. Het is dan ook met een humanistische kijk dat de meningsverschillen aangekaart worden. En waar meningen verschillen komt vooruitgang door debat en argumentatie. Dit boek, laat dankzij de troebele grens tussen het goede en het kwade, de lezer toe om te botsen tegen obstakels, roeren in je ziel en niet te ijsberen binnen een kader.

Gepost door: Julie U | 05-02-18

De commentaren zijn gesloten.