Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

07-11-17

Mijn vader is een vis Gil vander Heyden

mijn-vader-is-een-vis.jpg


Mijn vader is een vis

Gil vander Heyden

Kartonnen Dozen  2017 EPO  https://www.epo.be/nl/themaverhalen/3363-mijn-vader-is-een-vis-9789490952242.html

 

-2017

140 p.

ISBN9789490952242

Vanaf 12-14 jaarJeugd

Een kleine jongen liet de reling waaraan hij zich had vastgehouden los, trappelde zich naar me toe en vroeg:' Heeft je papa je dat geleerd? Zal ik later net zo goed kunnen zwemmen als jij?' Toen zei ik iets krankzinnigs. Ik zei:'Mijn vader hoefde me het me niet te leren. Mijn vader is een vis'.

Gil vander Heyden schreef meer dan 50 kinder- en jeugdboeken en als medewerkster aan weekbladen voor kinderen een groot aantal korte verhalen. Daarnaast waren er ook haar luisterspelen, cursiefjes en gedichten. De laatste jaren werd het schrijven van gedichten voor haar steeds belangrijker. Haar bundels zijn in de eerste plaats bedoeld voor kinderen en jongeren, maar worden ook door volwassenen graag gelezen.

Ze kreeg voor haar werk tweemaal de Rotaryprijs en driemaal de prijs van de provincie Antwerpen; de laatste keer in 1996 voor haar jeugdroman 'Uit het water gefloten'. In 1984 werd ze laureate van de vijfjaarlijkse Lavkiprijs en in 1988 en in 2001 won ze de tweejaarlijkse poëzieprijs Dichter bij Jeugd. Ze werd ook vereerd met het erediploma Premio Europeo di Letteratura Giovanile 'Pier Paolo Vergerio' voor haar jeugdroman De chipseter. In 1991 won ze de eerste prijs in de auteurswedstrijd Internationaal Jaar van de Alfabetisering met Walter is mijn vriend.

Voor haar bundel 'Kleine stemmen' ontving ze in 2014 een Zilveren Griffe

Tachtig is Gil en nog altijd vol bevlogenheid en zo geëngageerd publiceerde ze Mijn vader is een vis bij Uitgeverij Kartonnen Dozen. Het is een ragfijn en teder verhaal in soms poëtische bewoordingen, over een jongen die zijn weg zoekt in het leven.

Basti heeft twee moeders, maike en mam en hij is daar al dertien jaar zeer tevreden mee. Hij voelt zich over het algemeen gelukkig in zijn rustig vaderloos leventje, ook al vertelt hij niet al te veel over zijn twee moeders. Alleen zijn beste vriend Michiel weet hier het fijne van. Wanneer ze hem meenemen naar een huisje aan zee 'om gezonde lucht op te doen', vindt hij dat maar niks. En als hij bij aankomst een nogal een sjofele logeerplaats aantreft zakt zijn humeur met verschillende punten. Hij is er vast van overtuigd dat hij zich dood gaat vervelen. Maar al heel gauw merkt hij dat hij zich had vergist. Mensen waar hij het nooit van zou verwachten worden zijn vrienden. Als een van zijn moeders op een dag, tot ieders wanhoop het huis verlaat en hij zelf hopeloos verliefd wordt op de zus van een vriend, krijgt Basti het moeilijk, en komt zijn leven in een stroomversnelling.

Mijn vader is een vis herbergt een prachtig verhaal dat al even verrassend is als de titel.

Gil vander Heijden heeft het schrijven nog altijd in de vingers. Dat wil zeggen dat ze haar personages zo raak weet te schetsen dat ook de jonge lezer er zich heel gemakkelijk kan in verplaatsen. Niets is gewoon of ongewoon in de literaire wereld van deze auteur.

Het verhaal weet ze onderhoudend en boeiend te houden, en de situaties laat ze heel fijntjes in mekaar overglijden.

Alles wordt met een integere directheid verteld, of het nu om een liefdesrelatie tussen twee vrouwen gaat of de eerste verliefdheidsgevoelens van een dertienjarige.

Het is een boek dat me heel erg ontroerd heeft en waar ik nog altijd moeiteloos dé grote Gil vander Heijden van bijvoorbeeld Een stem van papier of Kleine stemmen uit herken.

Dat op schrijverstalent geen leeftijdsgrens staat heeft de auteur met dit prachtige boek bewezen.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN, jeugd | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.